Ο Ντόναλτ Τραμπ και το hot spot του Λευκού Οίκου

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 15:10
UPD:15:13
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Δεν κρατιέται ο Ντόναλντ Τραμπ  να γυρίσει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση πως ο Αμερικανός πρόεδρος εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο Ντόναλτ Τραμπ,  που δέχεται σφοδρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα μέτρα πρόληψης στο Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε πως σταμάτησε να παίρνει τη φαρμακευτική αγωγή κατά του Covid-19, προκαλώντας την αντίδραση του κορυφαίου επιδημιολόγου  των ΗΠΑ, Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος δήλωσε πως οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση».

Και δεν σταμάτησε εκεί. Παρόλο που ακυρώθηκε το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε δύο ομιλίες.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη σε υποστηρικτές του σε εξωτερικό χώρο στον Λευκό Οίκο και  την Δευτέρα θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα, ενώ μένει ανοιχτό ακόμα το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ στις 22 Οκτωβρίου.

«Είναι πλέον προφανές ότι δεν θα διεξαχθεί μια τηλεμαχία στις 15 Οκτωβρίου και η επιτροπή θα στρέψει την προσοχή της στις προετοιμασίες για το τελικό προεδρικό ντιμπέιτ που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Οκτωβρίου», σημείωσε η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διοργάνωση των προεδρικών ντιμπέιτ.

Να σημειωθεί ότι αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, η επιτροπή πρότεινε να διεξαχθή διαδικτυακά η δεύτερη προεδρική τηλεμαχία, που επρόκειτο να γίνει στο Μαϊάμι της Φλόριντα, κάτι που ο Τραμπ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Πώς ο Λευκός Οίκος εξελίχθηκε σε «hotspot» της πανδημίας

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στο Rose Garden του Λευκού Οίκου την υποψηφιότητα της Έιμι Κόνι Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια εκδήλωση όπου όπου ελάχιστοι φορούσαν μάσκα ή τήρησαν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Μάλιστα ερωτηθείς για τη χρησιμότητα της μάσκας μετά από τη θετική διάγνωση με κορωνοϊό πολλών προσκεκλημένων στην τελετή της 26ης Σεπτεμβρίου στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, ο Φάουτσι είπε ότι «τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».

«Είχαμε μια εκδήλωση υπερμετάδοσης στο Λευκό Οίκο (όπου) οι άνθρωποι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο και δεν φορούσαν μάσκες», πρόσθεσε.

Μεταξύ εκείνης της ημέρας και της ημέρας κατά την οποία ο Τραμπ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στις 2 Οκτωβρίου δηλαδή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε μια σειρά εκδηλώσεων, αρκετές σε εσωτερικούς χώρους, που θορύβησαν πολύ κόσμο ώστε να πάει να εξεταστεί.

Εκτός από τον Τραμπ, τουλάχιστον άλλα 23 άτομα που ήταν κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο, συμμετέχοντας  στην εκστρατεία του ή παρευρισκόμενοι στον Λευκό Οίκο, έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορωνοϊό.

 Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί δεν έχουν κοινοποιήσει δημόσια τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Ο τρόπος που μεταδόθηκε ο ιός στον Λευκό Οίκο είναι ενδεικτικός της ταχύτητας με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός  όταν άτομα βρίσκονται σε στενή επαφή χωρίς να φοράνε μάσκες.

Για παράδειγμα, σε ολόκληρη την Ουάσινγκτον, μια πόλη με πληθυσμό άνω των 700.000 ατόμων, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων -για επτά ημέρες- ήταν 58 την περασμένη Πέμπτη.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ουάσινγκτον κατέγραψε ημερησίως περίπου οκτώ κρούσματα ανά 100.000 άτομα, ενώ και άλλες  μεγάλες πόλεις στην Ανατολική Ακτή κατέγραψαν  επίσης σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.  

Όπως διαμορφώνεται η υγειονομική κατάσταση στον Λευκό Οίκο, μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, σημειώνει το Bloomberg.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι δεν θα πλησιάσει τον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακ Κόνελ, από την άλλη ανέβαλε τις ψηφοφορίες έως τις 19 Οκτωβρίου παρόλο που οι  ακροάσεις της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων , δύο μέλη της οποίας έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορωνοϊό, για την επικύρωση της υποψηφιότητας της  Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ  για το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκινούν στις 12 Οκτώβριου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή