Βροχή οι καταγγελίες από τα νοσοκομεία

Πανελλαδική απεργία στις 15 Οκτωβρίου
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 13:21
UPD:14:50
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Αυξάνονται καθημερινά οι επιστολές διαμαρτυρίας και τα δελτία τύπου από τους εκπροσώπους των δημόσιων νοσοκομείων. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς συμβαίνει. Το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει μια εικόνα καλυτέρευσης ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κιλκίς, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταγγέλλοντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που οδηγούν όπως λέει, σε περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και τα οποία πριν 8 μήνες τα έθεσαν στο Διοικητή κ. Ιωάννη Ανδρίτσο, αλλά δυστυχώς δεν τους έδωσε σημασία.

Το Σωματείο μιλά για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ιατρικού προσωπικού όπως: πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου ενώ, οι ελλείψεις αυτές έχουν ως συνέπεια και τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε καθημερινή βάση, ούτε ο νέου ψηφιακού μαστογράφου. Σε ολόκληρο νοσοκομείο έχουν μόνο δύο τραυματιοφορείς στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Ο ιματισμός είναι κατεστραμμένος, ανελκυστήρες δεν έχουν πιστοποίηση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, η δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου και φιάλες ιατρικών αερίων βρίσκονται εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά) και απέχουν μόλις  2 μέτρα από τα ΤΕΠ, ενώ, οι στολές του προσωπικού λόγω περικοπών δεν περιλαμβάνονται στην σύμβαση παρότι είναι υποχρέωση του νοσοκομείου και μεταφέρονται για καθαρισμό στις οικίες των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας.

Όμως και το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για απλήρωτο επικουρικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκαν στα νοσοκομεία υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων για τις ανάγκες της πανδημίας. Σε ένα μέρος των υπαλλήλων αυτών η μισθοδοσία εντάχθηκε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και έτσι πληρώνονται κανονικά ενώ στους υπόλοιπους η μισθοδοσία εντάχθηκε στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται καθώς τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν από το υπουργείο με σχετικά κονδύλια. Ένας αριθμός 50 υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας στις ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτών και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί για την εργασία τους (νυχτερινά και αργίες) για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Μάιο 2020. Επίσης δεν αποζημιώθηκαν για όλους αυτούς τους μήνες οι εν λόγω γιατροί για τις εφημερίες στις οποίες συμμετείχαν.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το νοσοκομείο αλλά κυρίως το υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να φροντίσουν για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να προχωρήσουν στην άμεση αποζημίωση των εν λόγω υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λαμβάνουν ούτως η άλλως μισθούς 700-800 €.

Ωστόσο, το Σωματείο στέκεται και σε ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της αύξησης κρουσμάτων σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο νοσηλευτές που βρέθηκαν θετικοί και όπως λέει, αντιμετωπίζονται σαν εξιλαστήρια θύματα κατηγορούμενοι για προσωπική ανεύθυνη συμπεριφορά και μάλιστα καλούνται για σχετικές διευκρινήσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας, αποδεκατισμένο, γερασμένο και κουρασμένο από τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις εργασίας, ενώ, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τη μεταφορά ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται στην κλινική Covid-19 ή έχουν χαρακτηρισθεί πιθανά κρούσματα και χρειάζονται εξέταση Αξονικού Τομογράφου καθώς αυτός βρίσκεται σε άλλο κτίριο μακριά από την κλινική Covid-19, με αποτέλεσμα η μεταφορά τους εκεί να γίνεται μέσα από διαδρόμους του νοσοκομείου ή ακόμη χειρότερα και από τον προαύλιο χώρο.

Στην Κρήτη τώρα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κάτι που συμβαίνει κάθε 1η του μήνα από ασθενείς που περιμένουν ώρες για να κλείσουν ραντεβού.

Ο στενός συγχρωτισμός σε συνθήκες πανδημίας όπως λένε, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία.

Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές στα ΤΕΙ, οι οποίες έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά τη δίμηνη αναστολή της λειτουργίας τους, είναι κυρίως η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με το Σωματείο, πάνω από 6000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις 400 περίπου επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών.

Στην καθυστέρηση των ραντεβού στα ΤΕΙ αλλά και στις λίστες χειρουργείων συμβάλει και η έλλειψη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιο/θωρακοχειρουργοί, παιδοχειρουργοί) από τα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του ΠΑΓΝΗ να καλύπτουν τον πληθυσμό 3 ή και 4 νομών.

Το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ότι λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Μερικές από τις καταγγελίες αφορούν τα εξής:

  • Τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού: 35% περίπου στην νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό.

  • Προσωπικό μη έμπειρο (επικουρικό, συμβασιούχοι) καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες covid-19.

  • Εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς covid-19.

  • Οι ελλείψεις προσωπικού γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλες κλινικές αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο και την λειτουργία τους.

  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση, με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους ως ορίζει ο νόμος.

  • Λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων, χειρουργημένοι ασθενείς μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

  • Σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου, οι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής, διασχίζοντας όλο το ΑΧΕΠΑ.

  • Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δεν αποδέχεται τους ΔΕ Νοσηλευτές και πρωτοστατεί στην αποπομπή τους από τον κλάδο.

  • Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του test covid-19, αναλαμβάνουν υπηρεσία με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Τι συμβαίνει στο ΑΧΕΠΑ

Απάντηση στις καταγγελίες του ΑΧΕΠΑ έστειλε χθες το βράδυ η διοίκηση του νοσοκομείου λέγοντας ότι έχουν αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα, 110 υπάλληλοι Λοιπού Προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας 2 ετών, (Νοσηλευτικό – Διοικητικό – Βοηθητικό και Παραϊατρικό) καθώς και 17 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘΑ και της Α΄ Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (Κλινική COVID). Επίσης, ότι είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι οι μονάδες COVID – 19 στελεχώνονται από μη έμπειρο προσωπικό.

Οι ανακαινίσεις Κλινικών και Μονάδων αποτελούν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 10 σε 26. Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η ανακαίνιση της μιας εκ των δυο Χειρουργικών Κλινικών μέσω δωρεάς συνολικού ποσού 850.000 ευρώ, (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στις 31.12.2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων 6 κλινών ΜΕΘ και 48 κλινών πλήρως εξοπλισμένων προς εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας των ασθενών συνανθρώπων μας.

Όσον αφορά ιδιαίτερα στη μετακίνηση των περιστατικών COVID-19 εντός του νοσoκομείου τονίζεται ότι στα ΤΕΠ υπάρχουν δύο ξεχωριστές είσοδοι στο χώρο του ΤΕΠ, μια για τα κοινά περιστατικά της εφημερίας και μια τα ύποπτα και θετικά Covid-19. Το ΤΕΠ Covid-19 του ΑΧΕΠΑ είναι ίσως το μοναδικό που διαθέτει δικό του Αξονικό Τομογράφο και Ακτινολογικό Εργαστήριο, για την διεξαγωγή απλών ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και υπερηχογραφημάτων, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά ασθενείς Covid -19 (ύποπτους ή θετικούς). Η απεικονιστική διερεύνηση των μη Covid -19 περιστατικών πραγματοποιείται στο κεντρικό Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, που στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο.

Αναφορικά με την αιτίαση ότι το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται σε συνθήκες καταπάτησης των εργασιακών του δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών τονίζεται κατηγορηματικά ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει τόσο την κανονική τους άδεια, που αιτήθηκαν, όσο και τη νομοθετημένη άδεια ειδικού σκοπού. Λοιπά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας, αφορούν αποκλειστικά στους προϊσταμένους των Κλινικών Τμημάτων και Εργαστηρίων οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος στο οποίο προΐστανται. Ενώ, επισημαίνει, ότι δεν έχει κατατεθεί στη Διοίκηση καμία επίσημη αναφορά ούτε από εργαζόμενο ούτε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, η οποία να σχετίζεται με συνεχόμενες ημέρες εργασίας χωρίς ρεπό, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Σωματείου.

«Ξηλώνουν» γιατί δεν «έραψαν»

Στο χορό των καταγγελιών και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή που μιλά για σπασμωδικές κινήσεις πανικού με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και διάλυση νοσοκομείων για να συγκαλυφθούν οι ελλείψεις

Όπως λέει, με έγγραφη εντολή από τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας μετακινούνται προς το ΝΝΘΑ «Σωτηρία» γιατροί από άλλα νοσοκομεία για να συγκαλυφθούν βιαστικά, σπασμωδικά και όπως - όπως οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Έτσι ουσιαστικά διαλύονται κρίσιμα τμήματα άλλων μεγάλων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου ΝΕΕΣ «Ερυθρός Σταυρός» (Κοργιαλένειο) όπου δίνεται η εντολή μετακίνησης προς το «Σωτηρία» 3 ειδικευμένων Παθολόγων από τους 9 που υπηρετούν σήμερα κι έτσι θα απομείνουν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» 6 ειδικοί Παθολόγοι για 2 Παθολογικές κλινικές. Μετά από κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου το τελευταίο διάστημα στις Παθολογικές κλινικές βρίσκονται νοσηλευόμενα περίπου 50 περιστατικά της επιδημίας COVID19 και ύποπτα κρούσματα, καθώς και άλλα σαράντα 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας.

104 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι ζητούν δικαίωση

Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλαν πριν λίγες μέρες και 104 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι αναφορικά με την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ., όπου όπως λένε, επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ δε δόθηκε η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, τους ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων, είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Οι ειδικευόμενοι ζητούσαν από τον υπουργό

  • Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήψης ειδικότητας και τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στο Ε.Σ.Υ., όπως ίσχυε όταν η Αναισθησιολογία ήταν άγονη ειδικότητα. Έτσι, οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τα νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πολύ πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες από ότι σε ένα περιφερικό ιατρείο, για την κάλυψη του οποίου μπορεί να χαθεί πολύς εργασιακός χρόνος.

  • Κατάργηση του περιορισμού διεκδίκησης μόνιμης θέσης μόνο σε μια ΥΠΕ.

  • Τήρηση του νόμου και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν και αφορούν το δικαίωμα εξειδίκευσης και τη διεκδίκηση θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  • Καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας, με αποφυγή υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού για εμβαλωματική κάλυψη μονάδων υγείας διαφορετικών από αυτές στις οποίες έγινε η πρόσληψη.

  • Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Υ4α/3592/1996 - ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 για την ασφάλεια στην αναισθησία, της οδηγίας 2003/88 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του 2017 ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος ανάπαυσης και να μειώνονται φαινόμενα τύπου ‘’burn-out’’.

  • Χορήγηση επιδόματος ‘’άγονης ειδικότητας’’.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών

Να παρθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στην Μονάδα Εμφραγμάτων – Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ζητά από χθες το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου καθώς το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΚ), σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, επιβάλλουν όπως λέει, την λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών στη ΜΕΚ και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Ζητούν:

  • να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές του θετικού ασθενή

  • να ανασταλεί η εφημερία της Μονάδας Εμφραγμάτων και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών

  • να παρθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών π.χ. για το επισκεπτήριο

  • να εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή, όσων εργαζομένων σε καραντίνα το επιθυμούν, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο μέλη της οικογένειας τους

  • να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο.

  • να ενισχυθεί άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να υπάρχουν και "εφεδρείες" για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Πανελλαδική απεργία στις 15 Οκτωβρίου

Στο απόηχο όλων αυτών στις 15 Οκτωβρίου έχει αναγγείλει πανελλαδική απεργία η ΠΟΕΔΗΝ και πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη. Όπως λέει είναι πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ. Η Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής η Στάση Εργασίας θα είναι 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ενώ, η 24ωρη απεργία αφορά όλα τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αυξήσεις μισθών, ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού και ισχυρή δημόσια υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή