Την εδραιωμένη πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία η οποία με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων πυροδότησε νέο κύκλο διεθνών αντιδράσεων, δυναμιτίζοντας παράλληλα τον διάλογο και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό- σε μια εύθραυστη χρονική στιγμή που ακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η επέκτασή του κατά 1.5 χιλιόμετρο προς την πλευρά της Αμμοχώστου αναμένεται σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ στις 17:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο οδόφραγμα της πόλης, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο σημείο ελεύθερης διέλευσης πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Πιο συγκεκριμένα, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Κυριάκο Κούσιο, έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Την τουρκική απόφαση καταδίκασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».
«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Από τις Βρυξέλλες σε παρόμοιο ύφος με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως η κίνηση αυτή «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως ανέφερε, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».
Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ανακοίνωση που έγινε χθες για την επέκταση της παραλίας και της ακτογραμμής στα Βαρώσια της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
naftemporiki.gr