Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Πρωτομηνιά ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού μηχανισμού για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, που «μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες».
Πρωτομηνιά ανακοινώθηκε η δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο -μιας ακόμη κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής-, την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες η Ε.Ε. ξεγυμνώθηκε. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι συστημικοί Γερμανοί. Η Handelsblatt, γερμανική οικονομική επιθεώρηση, σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής, γράφει: «Κίνητρα αντί για κυρώσεις. Η Ε.Ε. προτιμά να δελεάσει από το να τιμωρήσει την Τουρκία… Όλα αυτά δεν δίνουν μονάχα εντύπωση μιας δουλοπρεπούς πολιτικής. Είναι… Όσο η Ε.Ε. παραμένει ανίκανη να δράσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει την επιθετική του στάση».
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι είναι αυτός ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης εντός των μηχανισμών του ΝΑΤΟ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι τεχνικές διευθετήσεις είναι αυτές σε συνομιλίες, που στις 3 Σεπτεμβρίου δεν ήταν συνομιλίες, καθώς «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».
Λήξη διαλόγου συνιστά η ανακοίνωση, με την οποία ενισχύθηκε το βερολινέζικο επιχείρημα αποτροπής της τουρκικής τιμωρίας;
Δεν έχει πλέον σημασία, αφού το ΝΑΤΟ, κατά τον επικεφαλής του, αποτελεί «ανεκτίμητη αξία».
Αξία, όμως, έχει η περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Γι’ αυτό δεν ταξίδεψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Ελλάδα; Αν ήταν μόνο τα τεχνικά, γιατί να μπει στον κόπο και στα αεροπλάνα. Προφανώς, υπάρχουν πλάνα. Αυτά που οι «μαρτυριάρηδες» της άλλης πλευράς έχουν αποκαλύψει για τα τρία επίπεδα διαλόγου: πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, στρατιωτικές συνομιλίες, «συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» και διερευνητικές επαφές, όπου θα συζητηθεί (υποτίθεται μόνο) η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα με την άμυνα ζώνης. Η νηνεμία έχει ημερομηνία λήξης, οι μεσολαβητές, που δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία ως εταίρο λύση -«Στην ουσία, η Άγκυρα διαθέτει παρόμοια άξια λόγου επιχειρήματα, όπως οι Έλληνες και οι Κύπριοι»-, πάλι κρίση θα προκύψει.