Χρυσή Αυγή: Αύριο η απόφαση των δικαστών

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 21:11
UPD:21:14
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Η ώρα των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έφθασε. Αύριο στις 11 το πρωί, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των δικαστών για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Μετά από 5,5 χρόνια, 453 συνεδριάσεις και 216 μάρτυρες που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς ακροαματικής διαδικασίας, η αυλαία της δίκης πέφτει. Μείζον θέμα για το οποίο το δικαστήριο καλείται να δώσει απάντηση είναι εάν η Χρυσή Αυγή δρούσε ως εγκληματική οργάνωση κάτω από τον πολιτικό μανδύα.

Δολοφονία Φύσσα

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον Γιώργο Ρουπακιά με δύο μαχαιριές στο στήθος και μία στο πόδι. Λίγο πριν ξεψυχήσει, υποδεικνύει τον δράστη. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Δύο μέρες μετά τη δολοφονία, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αποστέλλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά με 32 περιστατικά επιθέσεων και απειλές από μέλη της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν αργεί να έρθει. Ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μετά από επισταμένη έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν μάρτυρες, αποφαίνεται ότι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δρούσε ως εγκληματική οργάνωση και δίνει εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι συλλήψεις

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος συλλαμβάνονται και ακολουθούν οι συλλήψεις και άλλων στελεχών του κόμματος. Ελεύθεροι με επιβολή όρων αφήνονται Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, ενώ έχει προηγηθεί η προφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διατάσσει την παραπομπή σε δίκη 69 κατηγορουμένων (ένας απεβίωσε) για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη

Στις 20 Απριλίου 2015 η δίκη ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους, μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει. Παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέσσερις δικογραφίες: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (2013), την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών (2012), την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ (2013) και την ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ), όπου κατηγορούνται συνολικά 20 άτομα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της περιόδου 2012–2015 (18 βουλευτές) και ακόμη δύο. Σύμφωνα με την κατηγορία, μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο κι ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην πλατεία Αμερικής, που έλαβαν χώρα το 2013.

Εισαγγελική πρόταση

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, στην πολύωρη αγόρευσή της, αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Για τη δολοφονία Φύσσα, η κ. Οικονόμου ζητεί να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και ζητεί την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του για συνέργεια. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική. Αν υπήρχε σχέδιο, θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων, προτείνοντας να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη προτείνει και για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. «Αν ήθελαν να σκοτώσουν, θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στη Ζώνη Περάματος» αναφέρει η εισαγγελέας.

Παράλληλα, ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι για οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος Μιχαλολιάκος, Γερμενής και Λαγός.

Η απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο, διά στόματος της προέδρου, θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για κάθε μία υπόθεση ξεχωριστά. Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. Όπως εκτιμάται, αν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα ανακοινωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή