Σημαντικές διαφορές μεταξύ των μισθών των εκπαιδευτικών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.
Οι διαφορές συνήθως συνδέονται με το διαφορετικό βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας και αφορούν, όχι μόνο τους αρχικούς μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μισθολογική τους εξέλιξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
«Οι μισθοί των εκπαιδευτικών συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση, ταυτόχρονα όμως αποτελούν βασικό παράγοντα για την προσέλκυση των πτυχιούχων με τα υψηλότερα προσόντα στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και για την παραμονή τους σε αυτό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, συνέχισαν να θέτουν σε εφαρμογή μέτρα για τη βελτίωση των μισθών των εκπαιδευτικών και έτσι καταγράφουν από τις πλέον υψηλές αυξήσεις αρχικών μισθών στην Ε.Ε. την τελευταία τετραετία. Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης τείνουν να αμείβονται λιγότερο κατά μέσο όρο, ενώ οι δάσκαλοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικά κερδίζουν περισσότερα χρήματα.
«Οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην κοινωνία μας, καθώς βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, συχνά σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών. Ενώ γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξαιρετική τους προσήλωση και ο ενθουσιασμός τους, βοήθησαν τα παιδιά και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κρίσης του κορονοϊού.
Οι αποδοχές και οι προοπτικές σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών για την προσέλκυση των εκπαιδευτικών με τα υψηλότερα προσόντα και για την παραμονή τους στο επάγγελμα αυτό», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.
Πρόσφατα, η Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, ο οποίος θα θέτει τους εκπαιδευτικούς στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Στην έκθεση του δικτύου «Ευρυδίκη», αναλύονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων σε δημόσια νηπιαγωγεία και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2018-19, σε 42 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ