ΗΠΑ: O Τραμπ αναρρώνει, σε κλίμα αβεβαιότητας Λευκός Οίκος και στελέχη

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 11:54
UPD:12:30
REUTERS/Official White House Photo
A- A A+

Ο τρόπος θεραπείας του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στο κορωνοίό εξακολουθεί να είναι ασαφής, σε μια προσπάθεια του προέδρου να επιδείξει δύναμη ισχύος.  Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των γιατρών που εγείρουν αμφιβολίες ως προς το πόσο σύντομα θα βρεθεί σε θέση να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία, που έχει ξεκινήσει εν όψει των επικείμενων εκλογών των ΗΠΑ. 

Οι διοργανωτές της προεκλογικής εκστρατείας προέβλεπαν ότι ο πρόεδρος θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντα του, ωστόσο, οι ανησυχίες εντείνονται σχετικά με τη θεραπεία και την ανάρρωση του Τραμπ. Επίσης, υπάρχει η απαίτηση για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την υγεία του, εν μέσω της ενδεχόμενης εξάπλωσης του ιού μεταξύ του Λευκού Οίκου, του προσωπικού της εκστρατείας και των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. 

Ένα μέλος της ιατρικής του ομάδας, ο Μπραίαν Γκαριμπάλντι, πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να πάρει εξιτήριο ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, καθώς ο Τράμπ πλησιάζει στη φάση της ασθένειας όπου η υγεία ορισμένων ασθενών επιδεινώνεται ξαφνικά και δραματικά, ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλευ, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι του χορηγήθηκε συμπληρωματικό οξυγόνο, ενώ του έχει επίσης χορηγηθεί φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως σε πιο επιβαρυμένους ασθενείς με Covid-19, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του προέδρου. 

 «Πρέπει να πιστέψουμε ότι οι δηλώσεις για την κατάσταση του προέδρου είναι ρεαλιστικές», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι στο CBS, προσθέτοντας ότι λαμβάνει πληροφορίες  για την υγεία του Τραμπ από τον τύπο, ενώ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ δίνει έγκριση για οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις της ιατρικής ομάδας που τον έχει αναλάβει. 

Επίσης, ο Κόνλευ αποκάλυψε  ότι το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου στο αίμα του Τραμπ, μειώθηκε δύο φορές από τη διάγνωσή του, ενώ η ιατρική ομάδα του προέδρου αποφάσισε να του χορηγήσει δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής σε ασθενείς με Covid. Ερωτηθείς για τις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων του προέδρου, ο Κόνλευ είπε ότι υπήρχαν «κάποια αναμενόμενα ευρήματα», αλλά τίποτα «οποιασδήποτε μείζονος κλινικής ανησυχίας».

«Ο πρόεδρος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σάφνερ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Ο γιατρός του Τραμπ «απέφυγε» να συζητήσει τα ευρήματα των εξετάσεων των πνευμόνων, είπε. «Οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες των ασθενών είναι συχνά χειρότερες από αυτές που υποδεικνύονται από τα εξωτερικά συμπτώματά τους. Είναι ένα είδος μυστικής λοίμωξης», πρόσθεσε ο Σάφνερ.

Ερωτηθείς γιατί δεν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σαββάτου ότι ο Τραμπ είχε λάβει οξυγόνο παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με αυτό, ο Κόνλευ είπε: «Προσπαθούσα να αντικατοπτρίσω την αισιόδοξη στάση» της ομάδας και του προέδρου. «Δεν ήθελα να δώσω πληροφορίες που θα μπορούσαν να κατευθύνουν την πορεία της ασθένειας σε άλλη κατεύθυνση, ωστόσο δόθηκε η εντύπωση ότι προσπαθούσαμε να αποκρύψουμε κάτι, γεγονός το οποίο δεν ήταν απαραίτητα αληθές», δήλωσε ο Κόνλευ.

«Ο πρόεδρος για πρώτη φορά έδειξε θετικός αφού επέστρεψε από έρανο στο θέρετρο γκολφ του Νιου Τζέρσεϋ την Πέμπτη», δήλωσε η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Κάιλευ Μακένανυ στους δημοσιογράφους χθες. Ο Τραμπ εμφανίστηκε στο Fox News την Πέμπτη το βράδυ πριν αποκαλύψει στο Twitter λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι τα αποτελέσματα του τεστ ήταν θετικά. Ο επικεφαλής της προεκλογικής  εκστρατείας Τζέισον Μίλερ δήλωσε στο NBC χθες ότι ο Τραμπ σύντομα θα είναι «έτοιμος να επιστρέψει στην καμπάνια» και σε ξεχωριστή εμφάνιση στο  ABC, ο Μίλερ υποβάθμισε τη νέα δημοσκόπηση των NBC- Wall Street Journal, η οποία έδειξε ότι ο Τζο Μπάιντεν ηγείται του Τραμπ κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. «Τα νέα είναι αισιόδοξα για τον Τραμπ τουλάχιστον στις πολιτείες- κλειδιά, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αποφασίσει για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Μάικλ Μακντόναλντ. Ο Ντείβιντ Γκέργκεν, πρώην εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο οι Αμερικανοί πολίτες να μην γνωρίζουν την πλήρη έκταση της κατάστασης του Τραμπ.

Ερωτήματα έχουν επίσης προκύψει  σχετικά με το αν ο Λευκός Οίκος και οι χώροι της προεκλογικής εκστρατείας έγιναν τοποθεσίες υπερ- διασποράς για τον ιό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για επιπλέον αναφορά κρουσμάτων μεταξύ στελεχών. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ημιτελείς εργασίες  στην Ουάσινγκτον, που περιλαμβάνουν ένα νέο πακέτο τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και βοήθεια στους αερομεταφορείς, ενώ ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα «θέλει και χρειάζεται κίνητρο» και προέτρεψε τα μέρη να «συνεργαστούν».

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, συνομίλησε με τον πρόεδρο το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν νέο κύκλο τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα. Η διοίκηση εξακολουθεί να εξετάζει μέτρα  ανακούφισης περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με το ίδιο άτομο. 

Οι Δημοκρατικοί την περασμένη Πέμπτη πρότειναν πακέτο 2,2 τρισ.  δολαρίων, ενώ η Πελόζι δήλωσε στο CBS ότι «σημειώνουμε πρόοδο».  Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε αν κάτι θα μπορούσε να συμβεί αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι θα εξαρτηθεί από το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι «καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουμε για να καταστρέψουμε τον ιό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο Bloomberg

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή