Το... σίριαλ του Brexit

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 07:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σε σίριαλ εξελίσσεται το ζήτημα του Brexit, καθώς Βρετανία και Ε.Ε. προσπαθούν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν. H Βρετανία έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία τις 15 του μήνα και η Ε.Ε. δίνει προθεσμία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του χθες στο BBC, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να τελειώσει η μεταβατική περίοδος για το Brexit χωρίς να υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, αλλά πιστεύει πως η Βρετανία μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτή... Δήλωση ενδεικτική του κλίματος μετά τη στροφή επί τα χείρω που πήρε η υπόθεση της εμπορικής συμφωνίας, που ακολούθησε την ψήφιση του νόμου περί εσωτερικής αγοράς στη Βρετανία. Ενός νόμου που παραβιάζει τη Συμφωνία Αποχώρησης με την Ε.Ε., καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να την παρακάμψει για εμπορικά ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

 Αν Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, τότε μία άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου του 2021 βρίσκεται προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στις σχέσεις των δύο άλλοτε εταίρων.

Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν επιπλέον έγγραφα είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι και πως μια έλλειψη προετοιμασίας εκ μέρους τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουρές φορτηγών που θα φθάνουν τα 100 χλμ.

 Από ένα άτακτο Brexit δεν θα επηρεαστεί μόνο η βρετανική οικονομία, αλλά και η ευρωπαϊκή σε μία περίοδο που οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 έχουν γονατίσει τις οικονομίες.

 Επιπλέον απειλεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ευρωπαίους, με τους οποίους, αν και εκτός Ε.Ε., συνεχίζει να μοιράζεται κοινούς στόχους στο ΝΑΤΟ.

Και βέβαια εγκυμονεί ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του... Βορειοϊρλανδικού, αναζωπυρώνοντας τη βία είκοσι σχεδόν χρόνια μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

 Το σίριαλ Brexit έχει πολλά επεισόδια ακόμη, χωρίς κανείς να μπορεί να διαβλέψει το «happy end».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή