Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο μετά τις αρνήσεις από Ελλάδα και Κύπρο λόγω Τουρκίας

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 01:40
UPD:02:00
REUTERS/POOL

Φωτό αρχείου

A- A A+

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσίασε τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο έχει προστεθεί η έντονη καταδίκη της ΕΕ στην παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Κ.Μητσοτάκη, την Α.Μέρκελ, τον Ε,Μακρόν, τον Ν. Αναστασιάδη, αφού Ελλάδα και Κύπρος δεν δέθηκαν τα δύο πρώτα προσχέδια συμπερασμάτων αφού δεν γινόταν αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αλλαγή... ατζέντας από τον Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με μια έκπληξη, αφού ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ έθεσε στο τραπέζι το θέμα της Τουρκίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου. Λίγο πριν από το δείπνο, εμφανίστηκε το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο απέρριψαν Ελλάδα και Κύπρος αφού δεν γινόταν καμία αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο απορρίφθηκε και από την Γαλλία. 

Συνάντηση και... 2ο προσχέδιο

Ακολούθησε διακοπή της συζήτησης για 45 λεπτά, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμάνουελ Μακρόν και τους Ούρσουλα φορ ντερ Λάινερ και Σαρλ Μισέλ. Εκεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία ώστε να υπάρξει αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας κάτι που δεν αποτυπώθηκε τελικά στο 2ο προσχέδιο. 

Το 3ο προσχέδιο από τον Μισέλ

Τελικά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Σαρλ Μισέλ έβαλε στο τραπέζι το 3ο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Στη νέα διατύπωση αναφέρεται επίσης ότι «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».  Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις.

Καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το νησί.

Σύμφωνα με το 3ο προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή