Το πολιτικό σκηνικό από κύμα σε κύμα

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Η χθεσινή έρευνα της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega, επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους μήνες συντελούνται αργές αλλά σταθερές μεταβολές στις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας, τις επιδόσεις της κυβέρνησης, καθώς και την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη γνωστή ερώτηση σχετικά με την πορεία της χώρας, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» και το 41% προς τη «λάθος». Από μόνα τους αυτά τα ποσοστά δεν προκαλούν προβληματισμό. Η εικόνα διαφοροποιείται, όμως, αν συγκριθεί με τις προηγούμενες μετρήσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του lockdown, το 76% δήλωνε στη Metron Analysis ότι η κατεύθυνση της χώρας ήταν σωστή και μόλις το 16% την εκλάμβανε ως αρνητική. Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα εξάμηνο το 30% των ερωτηθέντων (σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού) άλλαξε άρδην άποψη για την κατεύθυνση της χώρας. 

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στην ερώτηση για το έργο της κυβέρνησης. Το ισοζύγιο είναι και πάλι θετικό, με το 52% να έχει θετική εικόνα και το 38% αρνητική. 

Όμως, στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου η θετική γνώμη για το κυβερνητικό έργο έφτανε στο 68%, ενώ η αρνητική μόλις στο 23%. Ουσιαστικά, δηλαδή, ένας στους έξι πολίτες μετέβαλε μέσα σε ένα εξάμηνο την άποψή του για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. 

Από την τάση επιδείνωσης δεν ξεφεύγει, βέβαια, ούτε κατά διάνοια η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προκαλεί θετική εντύπωση μόλις στο 15% των πολιτών, έναντι του 74% που την κρίνει αρνητικά. Τα αντίστοιχα ποσοστά της Κουμουνδούρου τον Απρίλιο ήταν 27% έναντι 61%, κάτι που δείχνει ότι καταγράφει πτωτική πορεία όλο το τελευταίο εξάμηνο. 

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παραμένει μεν σε ηγεμονική θέση, αλλά καταβάλλει ένα μηνιαίο τίμημα σε δημοφιλία όσο αδυνατεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση πληρώνει συστηματικά το κόστος της εσωστρέφειας που την ταλάνισε τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα. 
   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή