«Μαύρο πρόβατο»

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 13:22

A- A A+

Για σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των δασών στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής Καρλ Χάιντζ Φλόρεντζ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η πρώτη ερώτηση που ετέθη από την Deutsche Welle στον ευρωβουλευτή είναι εάν επιρρίπτει πολύ κακό χειρισμό της κατάστασης στην ελληνική κυβέρνηση:

«Όσον αφορά την κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστροφών είμαι πολύ προσεκτικός διότι θα πρέπει να βρίσκεται κανείς επί τόπου για να κρίνει τι δεν πήγε καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το 90% των πυρκαγιών είναι υπεύθυνοι οι άνθρωποι και ότι η τοπογραφία της περιοχής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αλλά φυσικά έχουμε την εντύπωση πως όλα θα έπρεπε να είχαν γίνει πιο γρήγορα, βλέπουμε ότι λείπουν στην Ελλάδα οι εθελοντές πυροσβέστες, όπως έχουμε στη Γερμανία, και ότι η άμεση επέμβαση σε μικρότερες περιοχές δεν ήταν δυνατή. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει».

«Όταν ακούγονται όμως επιχειρήματα πως οι πυρκαγιές είναι έργο ξένων δυνάμεων έχει κανείς την εντύπωση πως πρόκειται για ένα πολιτικό κόλπο αποπροσανατολισμού. Τι είναι όλες αυτές οι θεωρίες περί συνωμοσίας;», ερωτά η Deutsche Welle.

«Αυτά είναι ανοησίες», λέει ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Καρλ Χάιντζ Φλόρεντζ. «Και πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν πάντα πυρκαγιές σε πιο ζεστές περιοχές της Ευρώπης και τι έκταση αυτές έχουν. Σαν Έλληνας θα σκεφτόμουν εάν έκανα αρκετά για να προστατέψω τα δάση μου, εάν τα φρόντισα όσο μπορούσα. Η προστασία των δασών είναι ένα σημαντικό καθήκον το οποίο προφανώς παραμελήθηκε».

Στη συνέχεια, η Deutsche Welle έθεσε το εξής ερώτημα: «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι ένα παράδειγμα ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών δεν είναι επαρκής στην ΕΕ»;

«Ο συντονισμός της επέμβασης των δυνάμεων, δηλαδή που πρέπει να σταλθεί ένα αεροπλάνο δεν λειτούργησε τόσο άσχημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο εμείς οι Ευρωπαίοι είναι να φροντίσουμε περισσότερο τα δάση μας, τις αντιπυρικές ζώνες, τους δρόμους πρόσβασης. Αυτά θα πρέπει να τα κάνει το κάθε κράτος μέλος και δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει το μαύρο πρόβατο».

Πρόταση για απαγόρευση των χωματερών

«Να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα τις χωματερές. Η Αθήνα συνεχίζει να έχει χωματερές αντί εργοστάσια όπου να καίγονται τα σκουπίδια. Αυτό είναι ακατανόητο», επισημαίνει η Deutsche Welle.

«Αυτό είναι το θέμα», απαντά ο ευρωβουλευτής. «Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής μας πολιτικής και της προστασίας του κλίματος προτείνουμε να απαγορευθούν οι χωματερές, όπως πολύ σωστά έγινε και στη Γερμανία. Αυτό δυστυχώς το αρνείται η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Και είναι κάτι που με θυμώνει. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος όμως για θέματα περιβάλλοντος είναι Έλληνας και νομίζω ότι θα κρατήσει μια σκληρή στάση απέναντι στο θέμα».

«Σε ασβέστη θα μετατρέπονταν τα αγάλματα»

«Η καταστροφική πυρκαγιά στην Ελλάδα έφθασε μέχρι τον αρχαίο χώρο της Ολυμπίας. Ο αρχαιολόγος Ούλριχ Ζιν είναι ένας από τους γνώστες του αρχαιολογικού χώρου, διότι ήταν επικεφαλής μέχρι τον Ιούνιο των ανασκαφών στην Ολυμπία εκ μέρους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και μπορεί να μας πει πόσο σοβαρές ζημίες υπάρχουν στην Ολυμπία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η Ούλριχ Ζιν είπε στην εφημερίδα: «Μου εστάλη ήδη η έκθεση των Γερμανών αρχαιολόγων που είναι στην περιοχή και σύμφωνα με την περιγραφή οι φλόγες έφθασαν μεν μέχρι το μουσείο, αλλά τελικά υπάρχουν ελαφρές ζημίες. Οι φλόγες έφθασαν επίσης μέχρι την αποθήκη των λίθινων θραυσμάτων από αγάλματα ή αγγεία που φυλάσσονται εκεί».

Στην ερώτηση της εφημερίδας τι θα συνέβαινε, εάν οι φλόγες έφθαναν μέχρι το ναό, o αρχαιολόγος Ζιν δήλωσε ότι το μάρμαρο θα γινόταν ασβέστης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μάλιστα και το προηγούμενο του ναού της Ήρας στη Σάμο, πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε ασφαλώς χωρίς την παρέμβαση αρχαιολόγων, αλλά επεδείχθη ότι οι μαρμάρινες επιφάνειες γίνονται γρήγορα πορώδεις και θρυμματίζονται».

Στο ερώτημα εάν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των ευρημάτων που φυλάσσονται στην Ολυμπία ο Γερμανός αρχαιολόγος δήλωσε ότι την ευθύνη την φέρει πλέον η ελληνική πολιτεία, αλλά διευκρίνισε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν την ευθύνη της επιστημονικής συμβολής στο θέμα της καλύτερης διατήρησης των ευρημάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι λειτούργησε άψογα το σύστημα πυροπροστασίας του Μουσείου, αλλά «μια τέτοιας έκτασης πυρκαγιά καθιστά το σύστημα άχρηστο. Ως αρχαιολόγος έχω ζήσει πυρκαγιές και ξέρω τη σημαίνει πυρκαγιά σε πευκώνα, με καύσωνα και αέρα».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή