Δεν ήταν συνηθισμένη επίσκεψη

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 07:36
UPD:07:36
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η Αμερική δεν είναι παίξε γέλασε, «τη βλέπεις πάνω στον χάρτη, τετράγωνα το ένα δίπλα στο άλλο... ένας λαός από άλλους λαούς, ένα καινούργιο χαρμάνι σε σκληρό και μαλακό κουτί, Βορράς και Νότος... πάντα σε μέγεθος κινγκ σάιζ. Όλα μεγάλα».
Μεγάλο γεγονός είναι και η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Λίγο πριν από την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, αλλά και τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ. 

Αλλά και το ίδιο το πρόσωπο δεν είναι τυχαίο. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε το Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011, πριν μετακομίσει στη CIA το 2017 και από τον Μάρτιο του 2018 στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν, όμως, και πρόεδρος της Sentry International, εταιρείας εξοπλισμού πετρελαιοπηγών, αλλά και συνιδρυτής της Thayer Aerospace. Μιλάμε, δηλαδή, για στέλεχος του αμερικανικού συστήματος, ανεξαρτήτως ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Μιλάμε δηλαδή για έναν άνθρωπο με πραγματισμό ενστικτώδη, μια βιωμένη εμπειρία κι όχι μια εγκεφαλική κατασκευή.

Η επίσκεψη είναι σημαντική. Ενδεχομένως, η επίσκεψη να είναι το μήνυμα, για να δηλωθεί η σημασία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας ζώνης εν γένει για τους Αμερικανούς, της Σούδας φυσικά, αλλά και η επιθυμία του Λευκού Οίκου να μην υπάρξουν εκπλήξεις στα ελληνοτουρκικά. Τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. 

Βέβαια, στην Αμερική της δράσης, της vita activa, των πρακτικών λύσεων, όπου όλα αποσυντίθενται και ανασυντίθενται μέσω της πράξης, οι συμφωνίες είναι η φάση. Ξεχωρίζω αυτήν της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, όπου το 5G είναι η ουσία, καθώς οι Κινέζοι προξενούν ανησυχία. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα...».

Στην Ελλάδα, όπου «η προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» περνάει από τα λιμάνια και τα τζιμάνια (εκ του αμερικανικού G. man= Government man).   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή