Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 15:51
A- A A+

Η δέσμευση του Ιράν να απαντήσει στα ερωτήματα που εκκρεμούν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, όμως η Τεχεράνη οφείλει να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να εγγυηθεί την ειρηνική φύση του προγράμματός της, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε εμπιστευτική της έκθεση προς το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της, την οποία εξασφάλισαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το Ιράν και η ΙΑΕΑ ανακοίνωσαν στις 21 Αυγούστου ότι συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για να απαντήσει η Τεχεράνη, πριν από το Δεκέμβριο, στα θέματα που εκκρεμούν όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν είναι ακόμη πολύ χαμηλών δυνατοτήτων και απέχει πολύ από την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου σε σημαντικές ποσότητες, κρίνει επίσης η ΙΑΕΑ στην εμπιστευτική της έκθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Το Ιράν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, αλλά εξακολουθεί να αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, αναφέρει επίσης η ΙΑΕΑ στο κείμενό της, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο.

Ως ένα πρώτο αποτέλεσμα της συμφωνίας Ιράν-ΙΑΕΑ, τα θέματα σχετικά με τις παλαιότερες δοκιμές του Ιράν με πλουτώνιο και για τα ίχνη ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού που είχαν βρεθεί σε εξοπλισμό έχουν επιλυθεί, σημειώνει η ΙΑΕΑ, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Το Ιράν θα πρέπει ωστόσο να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο το οποίο χορηγεί περαιτέρω δικαιώματα επιθεώρησης στη διεθνή υπηρεσία, προκειμένου να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα και να οικοδομηθεί μελλοντικώς εμπιστοσύνη, επισημαίνει η ΙΑΕΑ.

«Αν το Ιράν ανταποκριθεί τελικά στα εδώ και καιρό άλυτα θέματα όσον αφορά την επαλήθευση, η Υπηρεσία θα είναι σε θέση να ανασκευάσει το ιστορικό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην 9σέλιδη έκθεση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το κείμενο αυτό δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι η ΙΑΕΑ μπορεί να ξεκινήσει και στο μέλλον έρευνες σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης αν προκύψουν νέες υποψίες, ακόμη και μετά την απάντηση που θα δώσει το Ιράν στα ερωτήματα που εκκρεμούν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη πρόσφατα με τη διεθνή υπηρεσία.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή