Μ. Πομπέο: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 12:46
UPD:15:52
REUTERS/POOL
A- A A+

Είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο στην Ελλάδα, επισήμανε ο Μάικ Πομπέο, στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Χανιά, ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία.

Επαναλαμβάνοντας πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδα και ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο ισχυρές, ο κ. Πομπέο δήλωσε πως «σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας, είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και τη στρατιωτική ηγεσία της».

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για την προμήθεια αερίου, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή» συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα να καρποφορήσουν οι διερευνητικές επαφές που ξεκινούν.

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος» και προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος συζήτησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από έναν χρόνο σχετικά με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι». Παράλληλα, τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή