Ευθύνες στους αξιωματούχους του Βιρτζίνια Τεκ για το μακελειό με 32 νεκρούς τον Απρίλιο

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 16:55
A- A A+

Ευθύνες για μη έγκαιρη ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια για τους δύο πρώτους φόνους στην πανεπιστημιούπολη, ώρες πριν να συντελεστεί το χειρότερο μακελειό στην ιστορία των αμερικανικών πανεπιστημίων, επιρρίπτουν οι συντάκτες κρατικής έκθεσης για το συμβάν, στους αξιωματούχους του Βιρτζίνια Τεκ.

Πολιτειακή επιτροπή που συνήλθε υπό τον κυβερνήτη Τιμ Κέιν έκρινε ότι μπορεί να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν οι αξιωματούχοι του Βιρτζίνια Τεκ είχαν σημάνει συναγερμό αμέσως μετά τους δύο πρώτους φόνους που διέπραξε ο φοιτητής Σέουνγκ Χούι Τσο σε κοιτώνα του πανεπιστημίου το πρωί της 16ης Απριλίου.

Δύο ώρες αργότερα ο Τσο πήγε στην άλλη πλευρά της πανεπιστημιούπολης σε κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, όπου σκότωσε άλλους 30 φοιτητές και καθηγητές.

Στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κέιν, επισημαίνεται επίσης η έρευνα της αστυνομίας πρώιμα είχε στραφεί σε άλλον ύποπτο, ο οποίος, όπως πίστευε, δεν βρισκόταν πλέον στην πανεπιστημιούπολη.

Η αστυνομία του πανεπιστημίου γνώριζε το ιστορικό περί παράξενης συμπεριφοράς του Τσο και για τη διαμονή του σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, αλλά η πληροφορία αυτή δεν είχε φτάσει ποτέ στις αρχές του πανεπιστημίου, οι οποίες ασχολούνται με φοιτητές που παρουσιάζουν προβλήματα, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Κανείς δεν γνώριζε όλες τις πληροφορίες και κανείς δεν συνέδεσε τα στοιχεία», προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής στην έκθεση και σημειώνουν ότι ανεξαρτήτως αυτού που πίστευαν οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου, οι ομοσπονδιακοί νόμοι περί προσωπικής ζωής επέτρεπαν την κοινοποίηση ορισμένων πληροφοριών για τα προβλήματα του δράστη στην τοπική, πολιτειακή και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Το σύστημα απέτυχε λόγω της έλλειψης πηγών, της λανθασμένης ερμηνείας των νόμων περί προσωπικής ζωής και της παθητικότητας» που έδειξαν οι αξιωματούχοι, καταλήγει η επιτροπή στην έκθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή