Σε φιλικό κλίμα οι χωριστές συνομιλίες της τρόικας για το Κόσοβο με τις εμπλεκόμενες πλευρές

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 21:18
A- A A+

Σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα έγινα σήμερα οι χωριστές συνομιλίες της τρόικας (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για το Κόσοβο με αξιωματούχους της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στο πλαίσιο νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του καθεστώτος της επαρχίας, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ Γερμανός Βόλφγκάνγκ Ίσινγκερ.

Ο κ. Ίσινγκερ είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα και οι αξιωματούχοι Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συναντηθούν επίσης χωριστά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ τόνισε ότι σύντομα πρέπει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι Πρίστινα και Βελιγράδι δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η τρόικα και θα ολοκληρωθεί με την υποβολή έκθεσης στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ίσινγκερ ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες Πρίστινας και Βελιγραδίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και η τρόικα δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι το ζήτημα της διχοτόμησης του Κοσόβου, το οποίο απασχόλησε τα ΜΜΕ, δεν τέθηκε ποτέ από κανένα μέλος της τρόικας και πρόσθεσε ότι η τρόικα παραμένει πιστή στις αρχές της Ομάδας Επαφής που αποκλείουν τον διαμελισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή