Ιράκ: Στους 200 οι νεκροί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007 09:49
A- A A+

Διακόσιοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το 2003, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) από τη Βαγδάτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η δολοφονία του Ανουάρ Αμπάς, Ιρακινού μεταφραστή που εργαζόταν για το αμερικανικό δίκτυο CBS, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από το 2003, στους 200. Το πτώμα του Αμπάς βρέθηκε το Σάββατο, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 49 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν από την αρχή του 2007, σύμφωνα με τους RSF. Από αυτούς, το 73% ήταν απ' ευθείας στόχοι. Το ποσοστό αυτό «είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό προηγούμενων πολέμων όταν οι νεκροί δημοσιογράφοι αποτελούσαν παράπλευρες απώλειες ή σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες».

Σύμφωνα με την οργάνωση, το 80% των νεκρών δημοσιογράφων ήταν Ιρακινοί που εργάζονταν σε ξένα μέσα ενημέρωσης και δέχτηκαν επιθέσεις ενόπλων ομάδων, που ήθελαν να τους εμποδίσουν να κάνουν τη δουλειά τους ή να τιμωρήσουν τους εργοδότες τους.

«Οι περισσότεροι από τους 200 εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν μέσα ή κοντά στη Βαγδάτη.

Ακόμα, συνολικά 84 δημοσιογράφοι απήχθησαν στο Ιράκ, το 64% είναι Ιρακινοί και μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν εκτελεστεί από τους απαγωγείς και οι 14 παραμένουν όμηροι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή