Βατικανό: Παραιτείται καρδινάλιος λόγω αμφιλεγόμενης αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 07:29
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Την παραίτηση του υπέβαλε καρδινάλιος στον απόηχο αμφιλεγόμενης αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο με κεφάλαια του Βατικανού. Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσου, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στην ιεραρχία του Βατικανού, ήταν υπεύθυνος για την απόκτηση του επίμαχου ακινήτου έναντι  200 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Βατικανού. Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC, κάποια από τα κεφάλαια αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση της συναλλαγής ήταν δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όμως δεν είναι μόνον αυτό το περιστατικό που επισκιάζει το κύρος του καρδινάλιου Μπέτσου. Διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως παρείχε οικονομική στήριξη σε νοσοκομείο της Ρώμης όπου εργάζονταν ανιψιά του. Ο ίδιος  δήλωσε πως παραιτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Πάπα Φραγκίσκου, εκφράζοντας την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό του.  Εξήγησε στην ιταλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Domani πως αναγκάστηκε να αποχωρήσει διότι υπήρχαν υποψίες πως υπεξαίρεσε χρήματα για να τα δώσει στα αδέλφια του. «Δεν έκλεψα ούτε ένα ευρώ. Δεν διεξάγεται καμία έρευνα εις βάρος μου αλλά εάν με παραπέμψουν σε δίκη θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου». Πρόσθεσε πως πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος τον κάλεσε για να τον ρωτήσει εάν είχε δώσει χρήματα σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις των αδελφών του. Προς το παρόν, πάντως, είναι γνωστό πως πραγματοποιείται εσωτερική έρευνα μόνον για την αγορά του ακινήτου που βρίσκεται σε ακριβή περιοχή του Λονδίνου.

Ο 72χρόνος καρδινάλιος Μπέτσου εκ των υψηλών αξιωματούχων στην πολιτική ηγεσία του Βατικανού.  Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του υπηρετούσε στην διπλωματική υπηρεσία. Από το 2011 μέχρι το 2018 ήταν Αναπληρωτής Γενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Προεδρίας του Βατικανού, καταλαμβάνοντας μια θέση ισχύος που τον έφερνε σε καθημερινή επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο ίδιος ο Πάπας του απέμεινε τον τίτλο του καρδινάλιου το 2018, όταν ανέλαβε επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος αγιοσύνης και οσιοποίησης.  Αν και ο καρδινάλιος θα διατηρήσει τον τίτλο του, αλλά του αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου για τον επόμενο Πάπα.

Το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σλόουν, υπεγράφη όταν ο καρδινάλιος Μπέτσου υπηρετούσε στο Υπουργείο Προεδρίας. Τα κεφάλαια προέρχονταν από το Βατικανό αλλά καταβλήθηκαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Πέντε μέλη του προσωπικού στο Βατικανό ήταν αρχικά ύποπτοι ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας το Βατικανού, η οποία κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία. Τον Ιούνιο, ο Ιταλός επιχειρηματίας Γκιαλουίτζι Τόρτζι συνελήφθη από την αστυνομία του Βατικανού λόγω κατηγοριών για υπεξαίρεση και εκβιασμό. Και πρόσφατα, ο καρδινάλιος Μπέτσου μίλησε δημοδίως υπέρ της αγοράς του ακινήτου στο Λονδίνο. Πέρσι, η ιταλική εβδομαδιαία εφημερίδα L’ Espesso δημοσίευσε έκθεση από την αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς του Βατικανού όπου αναφέρονταν κερδοσκοπικές επενδύσεις της τάξεως των 725 εκατ. δολαρίων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή