Για την εξέλιξη του έργου του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 98,4», είπε «αρκετά με τα ψέματα» και εξήγησε: «Εγώ δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες. Τι είπαμε λοιπόν από την πρώτη στιγμή; Ότι έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε να υλοποιήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Αντώνη Τρίτση το ’82-83, όπως το συνέχισε μετά η Μελίνα Μερκούρη και τόσοι άλλοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι μία πολύ γενναία παρέμβαση, η οποία, πέρα από το ότι εξασφαλίζει 50.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, πέρα από το ότι δημιουργεί μία μοναδική διαδρομή 7 χιλιομέτρων περιπατητική και ποδηλατική, είναι μία παρέμβαση η οποία μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία της πόλης».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο δήμος ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο, συνέχισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «είναι μία σύγχρονη μεθοδολογία η οποία λέει το εξής πάρα πολύ απλό: Πριν βάλεις μέσα τις μπουλντόζες, πριν αρχίσεις δηλαδή να δημιουργείς μόνιμα έργα, πας δοκιμαστικά. Ο "πιλότος" ο οποίος τρέχουμε έχει πετύχει. Γιατί αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα, και τα μειονεκτήματα. Και όπου υπάρχουν αδυναμίες, διορθώνονται. Είχαμε μία μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Αθήνα επιτέλους απέκτησε μία ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη. Αυτήν ακολουθήσαμε. Το επόμενο βήμα είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι το θεσμικό όχημα που λαμβάνει υπόψη όλα τα πολεοδομικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης. Θα τεθεί σε διαβούλευση, η οποία δεν θα είναι μόνο τυπική, θα είναι ουσιαστική. Στόχος μας είναι το 2021 να ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα, όχι μόνο για την Πανεπιστημίου, ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου, είναι η Όλγας, είναι το Σύνταγμα, η Ερμού. Έχει πολλές πτυχές ως έργο» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Για το κόστος της πιλοτικής φάσης, επανέλαβε ότι ο αστικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί μετά τη σημερινή πιλοτική εφαρμογή στις 129 γειτονιές της πόλης. «Τι λέμε; Λέμε ότι η Αθήνα, οι γειτονιές της χρειάζονται πράσινο. Χρειάζεται αυτό τον αστικό εξοπλισμό. Και αυτός ο αστικός εξοπλισμός είναι η προίκα της πόλης από τον Μεγάλο Περίπατο» ανέφερε ο δήμαρχος.
Μεταναστευτικό - πλατεία Βικτωρίας
Σχετικά με το θέμα της πλατείας Βικτωρίας και γενικότερα για το μεταναστευτικό στην Αθήνα, υπογράμμισε πως ο δήμος είναι σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ετοιμάζει μία νέα δομή, η οποία θα γίνει στον Ελαιώνα, δίπλα στην υφιστάμενη δομή, που θα λειτουργήσει ως transit center. «Δηλαδή ποια είναι η λογική; Ότι όταν κάποιος έρχεται από τα νησιά, που πολλές φορές δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κρεβάτι, δεν έχει μαξιλάρι, δεν έχει στον ήλιο μοίρα, να μπορεί να πάει σε αυτή τη δομή για λίγες ημέρες, για ένα σύντομο αλλά ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να δρομολογηθεί η ένταξή του, τα επόμενά του βήματα. Στον Ελαιώνα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή, να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα. Και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των ωφελούμενων αλλά να προστατεύσουμε και τη γειτονιά συνολικά» επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης.
Πανδημία
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο σύνολο των δράσεων του δήμου στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως σημείωσε, «είναι ένα τεράστιο ζήτημα και μία πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε, είναι η απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, η ανθρώπινη ζωή» τόνισε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον ΕΟΔΥ, με την Πολιτική Προστασία και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών, η δημοτική Αρχή έχει λάβει μία σειρά από μέτρα, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
- Τις σαρωτικές απολυμάνσεις που γίνονται σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα σε σημεία όπως νοσοκομεία, σχολεία, πλατείες κ.α.
- Τη δημιουργία, εν μέσω πανδημίας, του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων που μπορεί να στεγάσει 400 ανθρώπους, αλλά και της δομής για τους χρήστες ναρκωτικών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.
- Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου που επιτρέπουν στους πολίτες να εξυπηρετούνται απλά και γρήγορα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά και να κλείνουν ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
- Τη διάθεση ενός Δημοτικού Ιατρείου στον ΕΟΔΥ αποκλειστικά για τον Covid 19, ενώ και τα άλλα πέντε λειτουργούν εντατικά, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Για τα σχολικά κτήρια, ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε πως τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάστασής τους κι έχει αυξηθεί πολύ ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα «στο διάστημα αυτό να έχουν γίνει πολύ περισσότερα απ' όσα έγιναν τα προηγούμενα 3-4 χρόνια», αν και «πάλι αυτά που έχουν γίνει απέχουν πολύ από το αρκετό». Επίσης, ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερες από 500 καθαρίστριες στα σχολεία και από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει κανονικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
naftemporiki.gr