Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης Ελλάδας και ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπενθυμίζεται ότι κ. Πομπέο θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί η «ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες».
Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Πομπέο συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα, ικανοποίηση εκφράζεται από όλες τις πλευρές για την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Στο πλαίσιο αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενγμπεργκ είχε χθες ο πρωθυπουργός. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναίνεση στην επανέναρξη του διαλόγου,η γερμανική εφημερίδα Die Zeit έδωσε τρεις λόγους:
«Πρώτον γιατί στο εσωτερικό έχει επιτύχει ό,τι μπορούσε να επιτύχει. Το μήνυμα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης κατά των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν “να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες“, έχει περάσει πλέον στους περισσότερους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα δικά τους συμφέροντα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή δεν θέλει να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα, επιτίθεται και εκείνη στους Έλληνες.
Δεύτερον, συνεχίζει η εβδομαδιαία εφημερίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ιταλία και Αίγυπτος στέκονται επίσης στο πλάι της Ελλάδας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη.
Τρίτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως το αίτημα για κυρώσεις να εισακουστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες. Έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν και άρχισε πρόθυμα να συζητά με τη καγκελάριο Μέρκελ. Ακόμα όμως κι αν ξεκινήσει ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα. Διότι η Τουρκία δεν θέλει να μπει σε διάλογο με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει καν. Στο νότο της Μεγαλονήσου τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν ήδη γεωτρήσεις. Όμως η ΕΕ δεν μπορεί να παρακάμψει τις κυπριακές θέσεις διότι, ως γνωστόν, απαιτείται ομοφωνία για τις όποιες αποφάσεις της. Και η Λευκωσία ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα».
Την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος υπογραμμίζει ότι η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο κατόρθωσαν να φέρουν την Αθήνα και την Άγκυρα στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά εκφράζει και ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο ελληνοτουρκικός διάλογος να βρει εμπόδια στην επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Να σημειωθεί τέλος ότι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου έθεσε χθες η Αγκυρα, μέσω της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, κάτι που αργότερα διέψευσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
naftemporiki.gr