Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες- 100 νεκροί σε 24 ημέρες

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 08:46
UPD:08:47
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ένας ακόμα τριψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ήρθε χθες να επιβεβαιώσει εκ νέου τους φόβους για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία και διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι οι τρεις παράμετροι που παρουσιάζουν αυξητική ορίζοντας  και τροφοδοτώντας τις ανησυχίες.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Παράλληλα, 68 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ  σημειώθηκαν ακόμα εννιά απώλειες που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 366. Μέχρι στιγμή ο απολογισμός του Σεπτεμβρίου σε θανάτους αγγίζει τους 100, πράγμα που σημαίνει πως μέσα σε 24 μέρες καταγράφηκαν 100 θάνατοι. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που καθησυχάζει και προετοιμάζεται.

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα»

Μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας τους την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε δε το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», τονίζοντας πως «γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης, έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο».

Η παρέμβαση αυτή του πρωθυπουργού ήρθε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, ειδικά στην Αττική,  περιοριστικά μέτρα συνεχώς υιοθετούνται και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown συζητείται πλέον ανοιχτά καλλιεργώντας νέες ανησυχίες στους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης αποτελούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι τα γενικά μέτρα  σε όλη την επικράτεια.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός τύπου lockdown, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown, τονίζοντας  πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε τηρώντας ή όχι τα μέτρα.

«Μείζονος σημασίας η μάσκα»

Την επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων, και ειδικά της μάσκας, τόνισε επίσης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ' αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας. Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι - τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας», σημείωσε για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία. Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης».

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε »το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο», ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως οι μάσκες και αποστάσεις αποτελούν τη σωτηρία όλων μας.

Πιέζεται το ΕΣΥ

Σε σταθερή πηγή ανησυχίας έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική λόγω κορωνοϊού, δεδομένου ότι μεγάλη και σταθερή αύξησή του θα προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την θωράκιση του ΕΣΥ, δημοσιεύτηκε χθες  στο ΦΕΚ η νέα κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών-Υγείας για την υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού.

Η εν λόγω ΚΥΑ αφορά στη διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών, στη διαδικασία αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, σε ειδικές ρυθμίσεις για την αύξηση των υφιστάμενων-διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, καθώς και στις δαπάνες για την εφαρμογή των νέων αυτών ρυθμίσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή