Θετικό κλίμα στο ελληνοτουρκικό τραπέζι

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 09:14
UPD:09:17
Eurokinissi
A- A A+

Πυκνώνουν οι διπλωματικές επαφές με επίκεντρο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που μετατοπίστηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου.

Με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε χθες επικοινωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτησε την  προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα η κ. Φον ντερ Λάιεν, που είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία της με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ γνωστοποίησε στον κ. Αναστασιάδη ότι διαμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως συζήτησαν με τον Τούρκο πρόεδρο συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Στο μεταξύ αισιοδοξία έχει καλλιεργηθεί από την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ στο θετικό κλίμα συνεισέφερε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης  και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής. Αυτό αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. «Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ, προσθέτοντας  ότι είναι αναγκαίο να τερματιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα από τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή