Έλον Μασκ: Φθηνότερο Tesla μέσα σε τρία χρόνια

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 12:40
UPD:13:16
REUTERS/Toru Hanai
A- A A+

Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε τεχνολογίες που, όπως υποστήριξε, θα κάνουν τις μπαταρίες της εταιρείας φθηνότερες και ισχυρότερες, προσθέτοντας πως σε περίπου τρία χρόνια είναι πιθανό η εταιρεία να βγάλει ένα αυτοκίνητο που θα μπορεί να κινείται εντελώς αυτόνομα, στη χαμηλή (για τα δεδομένα της Tesla) τιμή 25.000 δολαρίων. «Ήταν πάντα το όνειρό μας να φτιάξουμε ένα οικονομικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο» είπε.

Ωστόσο οι εξαγγελίες του φαίνεται πως δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές, καθώς από την αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο «διεγράφησαν» 50 δισ. δολάρια- μια εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στους παρατηρητές.

Όπως αναφέρει το BBC, η κύρια ανακοίνωση του Μασκ είχε να κάνει με τις νέες, μεγαλύτερου μεγέθους κυλινδρικές κυψέλες της Tesla, που θα παρέχουν πενταπλάσια ενέργεια, εξαπλάσια ισχύ και 16% μεγαλύτερη εμβέλεια- αλλά η τεχνολογία που ανακοινώθηκε χρειάζεται ακόμα χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται.

Η προσέγγιση της Tesla περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της μπαταρίας έτσι ώστε να αποτελεί μέρος της δομής του οχήματος, μειώνοντας στην πράξη το βάρος της.

Η ομιλία του Μασκ έλαβε χώρα ενώπιον 240 μετόχων, που κάθονταν μέσα σε Tesla Model 3.

«Κλειδί» για τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων είναι οι αλλαγές στον σχεδιασμό των μπαταριών προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους.

Ο Μασκ ανακοίνωσε επίσης πως η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει μπαταρίες, πέρα από το να αγοράζει από τις Panasonic και LG Chem.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν από τον Μασκ περί ανάπτυξης μιας μπαταρίας «ενός εκατομμυρίου μιλίων» και συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση του κόστους, που θα επέφεραν εν τέλει πτώση της τιμής σε επίπεδα αντίστοιχα ή και χαμηλότερα των συμβατικών αυτοκινήτων- ωστόσο ο Μασκ δεν προέβη στις αναμενόμενες ανακοινώσεις. Επίσης, παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για το φθηνότερο νέο όχημα και τις νέες μπαταρίες, ούτε για τις νέες διαδικασίες κατασκευής.

Πάντως η εταιρεία παρουσίασε επίσης το νέο Model S Plaid, ένα σεντάν που μπορεί να πιάσει μέγιστη ταχύτητα 320 χλμ/ώρα, με τις παραδόσεις να αρχίζουν το 2021 και την τιμή του να ανέρχεται στα 140.000 δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς