«Απόλυτο το κώλυμα» για την κ.Γεννηματά

Για πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης του Α.Π. κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 10:26
UPD:12:58
A- A A+

Nέα όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για την Φώφη Γεννηματά, που τη θέτει εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/03/1406659.htm .

«Δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας», σχολίασε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Αθανασάκης. Οπως υποστήριξε, «το Σύνταγμα το απαγορεύει μονάχα για όσους εκτίθενται με σταυρό».

Ωστόσο σύμφωνα με νομικούς και συνταγματολόγους, το κώλυμα –βάσει του άρθρου 56- είναι απόλυτο. «Από το άρθρο 56 του Συντάγματος προκύπτει απόλυτο κώλυμα της κ. Γεννηματά», δήλωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης, και σημείωσε: «Η υποψηφιότητά της εμπίπτει στο ρητό και ειδικό κώλυμα του άρθρου αυτού, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής, αλλά ούτε και να ανακηρυχθεί υποψήφια, ακόμη και αν παραιτηθεί».

Την απόφαση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου υπερασπίστηκε και ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασ. Κόκκινος, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι το εν λόγω τμήμα ήταν αρμόδιο να ελέγξει το κώλυμα, τόνισε πως «ορθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφια η κ. Γεννηματά».

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αλα καρτ»

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αλα καρτ. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ,ό, τι δεν του ταιριάζει, υποδηλώνει παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης», παρατήρησε υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας σε δηλώσεις του στον Αθήνα 984.

«Η ΝΔ είναι αδίστακτη. Χειραγωγεί και χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δικαιοσύνη στον πολιτικό σχεδιασμό της» σχολίασε με τη σειρά του ο Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό.

«Κατά παράδοση τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή τα Πρωτοδικεία, ως προς τους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών και ο Αρειος Πάγος, ως προς τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, δεν ελέγχουν κατά την φάση της ανακήρυξης την συνδρομή τυχόν κωλύματος αλλά εστιάζονται στον έλεγχο των λεγομένων θετικών προσόντων εκλογιμότητας», σημείωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως επεσημανε, «η ανατροπή της πρακτικής αυτής την ύστατη στιγμή, χωρίς περιθώριο δικονομικής επανόρθωσης, έχει ως αποτέλεσμα να στερήσει από το ΠΑΣΟΚ την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, επωμίζεται έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για το σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας».

«Ο καθένας συνεπώς μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του, βλέποντας ποιο είναι το επιδιωκόμενο πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή