Διπλωματικός πυρετός για τα ελληνοτουρκικά

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 09:17
UPD:09:20
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Εβδομάδα έντονων διπλωματικών ζυμώσεων με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά ξεκινάει σήμερα και κορυφώνεται με την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι Ελλάδα και Τουρκία να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τις δύο πλευρές να εκκινούν διερευνητικές επαφές έπειτα από τη Σύνοδο. Να σημειωθεί πως οι διερευνητικές επαφές είχαν παγώσει από το 2016.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική πλευρά έχει στείλει θετικά μηνύματα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως με την απόσυρση του Oruc Reis ήθελε να κάνει «χώρο στη διπλωματία».  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή υπήρξε τριμερής τηλεδιάσκεψη της της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβεως Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τον διπλωματικό σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ την Παρασκευή.

Σχολιάζοντας στη «Ν» τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το γεγονός πως η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis «πρόκειται για κατ' αρχήν θετικό βήμα. Η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται. Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruc Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν; Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα; Η αντίφαση εδώ είναι ορατή, ωστόσο πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει η απάντηση και μαζί μ' αυτήν η ανάδειξη των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ε.Ε., η επιλογή ανήκει στην Τουρκία: διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις».

Στο μεταξύ ο κ. Δένδιας είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή