Πόσο έχει διαταραχθεί το δασικό οικοσύστημα στο Μoριά;

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 18:41
UPD:04/09/2007 13:54

A- A A+

Από την άνοιξη, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ «Οικολογία και διαχείριση Πυρκαγιών» είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται θερμό καλοκαίρι, αλλά και περισσότερες πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα η εν λόγω ερευνητική Ομάδα, είχε επισημάνει ότι οι χειρότερες πυρκαγιές είναι εκείνες που είναι ανεξέλεγκτες, μεγάλης διάρκειας, μεγάλης έκτασης και σε περιόδους καύσωνα. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είχαν και οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Ο Αλεξάντερ Χελντ, μέλος της ερευνητικής Ομάδας Οικολογία και Διαχείριση Πυρκαγιών του Ινστιτούτου Μαξ-Πλανκ, εκτιμά ότι οι πυρκαγιές αυτές συνιστούν για τη φύση μεγάλη αναστάτωση, αλλά όχι καταστροφή: «Για τη φύση δεν πρόκειται για καταστροφή, αλλά για μια μεγάλη αναστάτωση του δασικού οικοσυστήματος, την οποία όμως, παρά τα αρνητικά στοιχεία, μπορεί το οικοσύστημα να αντιμετωπίσει, δεν είναι δηλαδή, η συντέλεια του κόσμου. Αλλά από την πλευρά της διαχείρισης πυρκαγιών συνιστά καταστροφή, γιατί απανθρακώθηκαν σπίτια, εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, άνθρωποι. Εάν με ρωτάτε ως ειδικό, σας λέω για σοβαρές, αρνητικές συνέπειες, αλλά δεν συνιστούν καταστροφή. Εάν με ρωτάτε ως διαχειριστή πυρκαγιών, τότε πρέπει να πω ότι είναι μια καταστροφή».

Από συγκριτικά, στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η εξειδικευμένη ομάδα για τις πυρκαγιές επιβεβαιώνεται ότι οι φετινές πυρκαγιές είναι όντως πρωτοφανούς έντασης, αλλά για τον ειδικό επιστήμονα Χελντ τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι συνήθως αξιόπιστα: «Το πρόβλημα των στατιστικών είναι κατά πόσον π.χ. έχουν καταγραφεί όλες οι πυρκαγιές, η διάρκειά τους, η έντασή τους κλπ. Και κυρίως εάν έχουν καταγραφεί ξεχωριστά οι "θετικές πυρκαγιές", αυτές που καίνε τα άχρηστα, γηραιά και άρρωστα δέντρα και φυτά και αναζωογονούν τα δάση, και οι "αρνητικές πυρκαγιές", που συνήθως ξεσπούν το καλοκαίρι σε περιόδους καύσωνα και αφήνουν σοβαρά σημάδια στο οικοσύστημα. Γι' αυτό προσωπικά θεωρώ, ότι οι στατιστικές και πυρκαγιές είναι δυσχερής και πολύπλοκη υπόθεση. Αν και φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι όντως υψηλός».

Εκείνο όμως που μπορεί να ισχυριστεί με σχετική βεβαιότητα ο Γερμανός ειδικός Αλεξάντερ Χελντ, είναι ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος αργεί, όταν αυτό αποτελείται από δάση κωνοφόρων και πευκώνες:

«Η διαδικασία αποκατάστασης της ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος, μάλλον θα είναι χρονοβόρα στην περίπτωση των πευκώνων, εάν κατορθώσει ποτέ και αποκατασταθεί. Γιατί οι τωρινές πυρκαγιές ξεφεύγουν από τις μέχρι τώρα, ας πούμε, συνηθισμένες πυρκαγιές, όσον αφορά έκταση, ένταση και διάρκεια. Οι συνήθεις πυρκαγιές που ξεσπούσαν μέχρι σήμερα, επέτρεπαν μια σχετικά γρήγορη αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος».

Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων, μια μικρής έκτασης πυρκαγιά ή μάλλον πυρκαγιές που αποψιλώνουν δασικές περιοχές διαταράσσουν το δασικό οικοσύστημα για 10 χρόνια. Πόσο έχει διαταραχθεί το δασικό οικοσύστημα, η πανίδα και η χλωρίδα των περιοχών της Πελοποννήσου;

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή