Από την έντυπη έκδοση
Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Άπνοια και πρωτοφανής υποτονικότητα για μέσα Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζει την αγορά φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη -γνωστή και με το προσωνύμιο της «φοιτητούπολης» ή «φοιτητομάνας»-, τη στιγμή μάλιστα που η πλειονότητα των διαμερισμάτων που τα προηγούμενα χρόνια διατίθεντο για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb τους τελευταίους μήνες έχει στραφεί στις μακροχρόνιες μισθώσεις, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εγείροντας έντονες ανησυχίες για την τοπική κτηματαγορά και γενικότερα για την οικονομία της πόλης.
Η αγορά δεν έχει αρχίσει ακόμη να κινείται ικανοποιητικά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης και ο Σύλλογος απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τα μισθώματα που ζητούν. «Δεν υπάρχουν λεφτά, όλες οι οικογένειες σε όλη τη χώρα έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, ενώ και περίπου το 70% των κατοικιών-διαμερισμάτων που ήταν στο Airbnb και σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση τους τελευταίους μήνες, τα οποία όμως είναι κατά κανόνα και αρκετά ακριβότερα, καθώς είναι ανακαινισμένα», σημειώνει ο κ. Πασαλίδης. Εκτιμά, επίσης, ότι πολλές οικογένειες, λόγω των προβλημάτων που έχει ήδη προκαλέσει ο κορονοϊός και λόγω της σχετικής αβεβαιότητας για το μέλλον, θα επιδιώξουν να κερδίσουν τα ενοίκια ενός-δύο μηνών, οπότε η ζήτηση θα εκδηλωθεί αργότερα. Ακόμη και έτσι, όμως, τονίζει την ανάγκη μείωσης των οικονομικών απαιτήσεων των ιδιοκτητών.
Στην κατάσταση αυτή φαίνεται πως συνετέλεσε, επίσης, η διαδικτυακή διενέργεια των μαθημάτων των ΑΕΙ στο εαρινό εξάμηνο της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και η φήμη ότι τα μαθήματα και φέτος θα γίνουν εξ αποστάσεως, μαζί με τις προαναγγελίες του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως διδασκαλία για τις διαλέξεις μαθημάτων, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 50 φοιτητές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική