Σε «κόκκινο συναγερμό» Ονδούρα και Νικαράγουα για τον Felix

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 09:50
A- A A+

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται Ονδούρα και Νικαράγουα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, καθώς ο κυκλώνας Felix, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα πλήξει σήμερα την Κεντρική Αμερική, με ανέμους που φθάνουν τα 217 χλμ. την ώρα.

Οι αρχές και οι οργανώσεις αρωγής ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης καταστροφής από τον Felix που υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4 της κλίμακας Saffir-Simpson.

Στις 6 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ο Felix βρισκόταν 235 χλμ. ανατολικά του Κάμπρο Γκράσιας και σύμφωνα με τις αρχές θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές έως το απόγευμα.

Στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, οι αρχές σήμαναν από χθες το βράδυ «κόκκινο συναγερμό» και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις συνοικίες που απειλούνται. Σύμφωνα πάντως με τις οργανώσεις αρωγής, περίπου 15.000 άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν μεταφορικά μέσα για να απομακρυνθούν και οχυρώνονται στα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν την μανία του κυκλώνα.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το μάτι του κυκλώνα θα περάσει ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα (240 χλμ.) βόρεια της πρωτεύουσας)», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο Felix, δεν έχει την ίδια ισχύ όπως ο κυκλώνας Mitch, ο οποίος το 1998 παρέσυρε στο θάνατο 9.000 ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημίές και αρκετά θύματα», τόνισε ο πρόερος της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια.

Επίσης, πέντε από τις 18 επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα τουριστικά θέρετρα Ουτίλα και Γκουανάγια. Εκατοντάδες τουρίστες εγκατέλειψαν και το νησί Μπαχία στην Καραϊβική.

Στη Νικαράγουα, οι αρχές επιστράτευσαν 570 στρατιώτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο αναμένεται να πληγεί από τον κυκλώνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή