Την πρόθεση της κυβέρνησης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αρκεί να μην είναι προσχηματική η αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός OPEN, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «είμαστε σε αυτήν τη φάση των συζητήσεων, οι οποίες είναι καλό να γίνονται -ιδίως τώρα που έχει δείξει η Τουρκία κάποια έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης- προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές. Έχουμε πει ότι επιθυμούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016».
«Από την διαδικασία του Βερολίνου, από τη συνάντηση Καλίν, Σουρανή, Χέκερ, αυτό το οποίο συζητούσαμε είναι πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Και αυτό γιατί θα είναι πισωγύρισμα αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή προετοιμασία και μετά διακοπούν. Είναι γνωστή η θέση μας. Δεν συζητούμε τίποτα άλλο» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να τονίσει στη συνέχεια ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους « για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ανησυχία μήπως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι προσχηματική ενόψει του Συμβουλίου υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες».
«Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Αυγούστου θα υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμόζεται, ποιο θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση. Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή. Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων», υποστήριξε αναφέροντας πως η ελληνική πλευρά ελπίζει «ότι όλες οι χώρες έχουν καταλάβει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι το πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να αναγκάζει την Τουρκία, -η οποία αντιμετωπίζει και προβλήματα στην οικονομία- να δει ότι το συμφέρον της είναι επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία ειρηνική διευθέτηση και όχι σε ρητορικές απειλές ή σε κλιμακούμενες ενέργειες».
Αανφερόμενος στην ενδεχόμενη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Πέτσας επανέλαβε την άποψη του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή «δεν πρέπει να είναι είδηση μια επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επικοινωνία, αλλά αν τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Εμπιστοσύνη και επαρκής, σωστή προετοιμασία. Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε σήμερα έτοιμοι να γίνει μια τέτοια επικοινωνία. Θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες».
naftemporiki.gr