Επιθετική πολιτική στις μεταρρυθμίσεις

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Αδιαμφισβήτητα η καλή άμυνα στο ποδόσφαιρο προστατεύει την ομάδα από μια οδυνηρή ήττα. Ωστόσο, νικηφόρο αποτέλεσμα δεν έρχεται χωρίς μια καλά σχεδιασμένη επιθετική τακτική κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι προπονητές. 

Κάτι ανάλογο φαίνεται πως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο «γήπεδο» της οικονομίας. Η έλευση του κορονοϊού εκ των πραγμάτων οδήγησε την κυβέρνηση σε μια πιο «αμυντική» πολιτική, εστιασμένη στο σήμερα και στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Το πρώτο «ημίχρονο» όμως τελείωσε και η επιστροφή στο... γήπεδο απαιτεί μια πιο επιθετική αντιμετώπιση, ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο αποτέλεσμα. 

Είναι φανερό πως η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί μονόδρομο για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Για να στρέψουν όμως οι επενδυτές τα... ραντάρ τους στην Ελλάδα απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες. 

Με δεδομένο πως ο κορονοϊός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην παγκόσμια οικονομία, ο στόχος γίνεται δυσκολότερος και απαιτείται να «σκοράρει» άμεσα η κυβέρνηση στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων. Οι πρόσφατες εξαγγελίες για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών), ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια  αποτελούν ένα πρώτο βήμα. 

Ωστόσο, απαιτείται να μη χαθεί ο «ρυθμός» και να συνεχιστούν οι αλλαγές. Θέματα που για πολλά χρόνια θεωρούνταν «ταμπού», όπως το συνταξιοδοτικό και η κατάσταση στην αγορά εργασίας εκ των πραγμάτων θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου. 

Όμως αυτό που προέχει είναι οι όποιες αλλαγές να μην αναπαράγουν παρωχημένα μοντέλα, αλλά να έχουν ένα έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. «Η αξιοπιστία κερδίζεται σε δύσκολους καιρούς, όχι σε εύκολους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow, που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως θα εφαρμοστεί μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Και εκεί ακριβώς θα κριθεί η έκβαση του αγώνα...
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή