Το ΠΑΔΑ το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» στην Ελλάδα

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 22:38
UPD:22:43
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την προσφορά σύνδεσης που ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) ως το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» στη χώρα παρέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) κ. Αναστάσιος Μάνος στον Πρύτανη του πανεπιστημίου καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλδή, σε εκδήλωση που έλαβε στα γραφεία του Διαχειριστή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) καθ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.

Ο κ. Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη την προσφορά σύνδεσης για ένταξη της ιδιοπαραγόμενης από το Πανεπιστήμιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αποτέλεσμα το συμψηφισμό της ιδιοπαραγωγής με την κατανάλωση του πανεπιστημίου (διαδικασία virtual metering).

Το ΠΑΔΑ

Το ΠΑΔΑ λειτουργεί ιδιόκτητο σταθμό Συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ ισχύος 600 kW υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών & Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ιωάννη Καλδέλλη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση. Ο σταθμός χρησιμοποιεί για καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο ως αέριο καύσιμο έχει υψηλότερη απόδοση και μειωμένες -σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα- εκπομπές ρύπων. Η συμπαραγωγή καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των τριών Πανεπιστημιουπόλεων του Ιδρύματος.

Ο σταθμός, παράγει ταυτόχρονα εκτός από ηλεκτρική και θερμική/ψυκτική ενέργεια, οι οποίες αξιοποιούνται κατάλληλα για θέρμανση και ψύξη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. 

Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΔΑ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες, καθίσταται λιγότερο ενεργοβόρο, επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνολική απόδοση και καθίσταται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο βαθμός απόδοσης των μονάδων συμπαραγωγής υπερβαίνει το 80% με αποτέλεσμα να προκαλείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό περίπου 35%.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή