Υιοθετήθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα και τις φονικές πυρκαγιές.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν και τα κράτη - μέλη ισχυρότερα μέτρα πρόληψης, προστασίας των δασών και έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ άλλων:
• Αναφερόμενη στα αίτια υπογραμμίζει ότι «είναι το αποτέλεσμα ενός αριθμού παραγόντων, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του κλίματος, ο ανεπαρκής ορισμός και η ανεπαρκής φροντίδα των δασών και ο συνδυασμός φυσικών αιτίων και ανθρώπινης αμέλειας, αλλά και οι ανθρώπινες εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την ανεπαρκή εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις»,
• Αναγνωρίζει επίσης «τις επιβλαβείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών για τις περιφερειακές οικονομίες, την παραγωγική δραστηριότητα και τον τουρισμό».
• Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ενεργοποιήσει άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα για την αποζημίωση των πληγέντων», κατά τον πιο ευέλικτο δυνατό τρόπο και χωρίς καθυστέρηση, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες ή διοικητικά εμπόδια.
• Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή «να εισαγάγει έκτακτες κοινοτικές ρυθμίσεις βοήθειας, ιδίως χρηματοδοτικής φύσεως, προκειμένου να στηριχθεί η αποκατάσταση των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, να αποκατασταθεί το παραγωγικό δυναμικό στις πληγείσες περιοχές, να επιδιωχθεί η εκ νέου δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να αντισταθμιστεί το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια θέσεων εργασίας καθώς και άλλων πηγών εσόδων», όπως ζήτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς.
• Καταδικάζονται οι πράξεις εμπρησμού και ζητούνται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον.
• Καλούνται τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν ότι «όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα παραμείνουν δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης", και ότι "δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά στη χρήση της γης" και να εφαρμόσουν τη δέουσα νομοθεσία για τη διατήρηση και κατάλληλη χρήση της γης. Να προγραμματίσουν ακόμα, "χωρίς καθυστέρηση, πολιτικές εκτενούς ανοικοδόμησης για τον τουρισμό και τις πληγείσες τοπικές οικονομίες».
• Καταδικάζει «την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)».
• Καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναγνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τη Μεσόγειο και να προσαρμόσει ανάλογα τα μέσα που διαθέτει στους τομείς της πρόληψης, της έρευνας, της διαχείρισης κινδύνων, της πολιτικής προστασίας και της αλληλεγγύης».
• Γίνεται ειδική αναφορά στην απειλή που δέχθηκε η Αρχαία Ολυμπία και ζητά να υπάρχουν κεφάλαια άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που πληγεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από φυσικές καταστροφές.
• Ζητείται η προώθηση «του εθελοντισμού σε δράσεις πολιτικής προστασίας» καθώς και της επαγρύπνησης του κοινού «σχετικά με την αξία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος».
• Αναγνωρίζεται ακόμα «η σημασία του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και ζητείται να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας, η οποία θα μπορεί να αντιδρά αμέσως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, «όπως προτάθηκε στην έκθεση του πρώην Επιτρόπου Μπαρνιέ».
Εξάλλου, με προφορική τροπολογία, προστέθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος η υποχρέωση όλων των Κρατών Μελών για τήρηση Κτηματολογίου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ως βασικός ομιλητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η χώρα μου η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τραγωδία. Αυτό το καλοκαίρι χάθηκαν 75 ανθρώπινες ζωές. Κάηκαν σχεδόν τρία εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.
»Το κράτος βρέθηκε ανέτοιμο. Οι κυβερνώντες προσπάθησαν να αποδώσουν όλη αυτή την τραγωδία στον αόρατο εχθρό, στις ασύμμετρες απειλές, υπονοώντας δράση τρομοκρατών. Η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε τις αμαρτίες και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής».