Οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί εντοπισμού πιθανού ίχνους εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη προκάλεσαν αίσθηση- και ο εν λόγω αφιλόξενος μεν, εξαιρετικά ενδιαφέρων δε, πλανήτης, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, τραβώντας πάνω του έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής και μη κοινότητας, με τους επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας να προβαίνουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη.
Σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, επικεφαλής της NASA, σημειώνει πως η Αφροδίτη είναι «μία στάση στην αναζήτησή μας για ζωή», παραθέτοντας μια σειρά από αποστολές που εστιάζουν σε αστροβιολογικούς στόχους: Μεταξύ αυτών είναι η αποστολή του οχήματος Perseverance στον Άρη, καθώς και οι επερχόμενες αποστολές Dragonfly στον Τιτάνα και Europa Clipper στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, εξετάζονται τέσσερις αποστολές για την επιλογή μέχρι και δύο αποστολών Discovery του χρόνου. Μεταξύ αυτών είναι μια αστροβιολογική αποστολή στον Τρίτωνα, φεγγάρι του Ποσειδώνα, και μια γεωλογική αποστολή στην Ιώ, φεγγάρι του Δία. Οι άλλες δύο αποστολές που εξετάζονται είναι για την Αφροδίτη: Μία για την κατανόηση της ατμόσφαιράς της και άλλη μία για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Αφροδίτης. «Οι ΗΠΑ επίσης συνεργάζονται με την Ευρώπη σε άλλη μια προτεινόμενη αποστολή στην Αφροδίτη, ονόματι EnVision, που θα μπορούσε να επιλεγεί για να πάει στον γείτονά μας» τόνισε ο επικεφαλής της NASA.
Από πλευράς του ο επικεφαλής της ρωσικής Roscosmos, Ντίμτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία σκοπεύει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην Αφροδίτη, με τη Μόσχα να σχεδιάζει να στείλει δική της αποστολή εκεί πέρα από τη σχεδιαζόμενη Venera-D, που προορίζεται να γίνει από κοινού με τις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης, οπότε και δεν θα έπρεπε να βρεθούμε πίσω» είπε, σύμφωνα με το RT, αναφερόμενος στη μακρά ιστορία σοβιετικών αποστολών στην Αφροδίτη. «Αποστολές στην Αφροδίτη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης για το 2021-2030».
Η επόμενη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη προορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020- μια κοινή αποστολή ΗΠΑ και Ρωσίας. Παράλληλα η χώρα αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης του πλανήτη, με αποστολή τουλάχιστον τριών ερευνητικών οχημάτων εκεί.
Σημειώνεται πως το 1970 το σοβιετικό Venera 7 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί «μαλακά» σε άλλο πλανήτη, φτάνοντας στην επιφάνεια της Αφροδίτης, και να μεταδώσει δεδομένα πίσω στη Γη.