Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 12:07
UPD:12:07
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε υπόθεση του ενός, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσεται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος.

Το νέο σήμα του κόμματος που παρουσίασε χθες ο κ. Τσίπρας από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, λέγεται ότι αποτέλεσε προσωπική απόφαση του κ. Τσίπρα, χωρίς – όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν για αντίστοιχα θέματα – να υπάρξει συζήτηση σε κάποιο κομματικό όργανο. 

Το τετράλεπτο βίντεο που συνόδευσε την παρουσίαση του νέου σήματος επιβεβαίωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες, περί καμπάνιας επικεντρωμένης αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και είναι σαφές ότι το βασικό μήνυμα που στέλνεται είναι πως στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο «απόλυτος άρχων».

Είναι εντυπωσιακό αλλά σε όλα τα πλάνα που συνθέτουν το βίντεο των τεσσάρων λεπτών, πλάνα που περιλαμβάνουν και στιγμές από  την τετραετή και πλέον κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνον ο κ. Τσίπρας.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σε επαφή με τον κόσμο, επαφές και συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες. Παντού μόνο Τσίπρας.

Κάποιοι ήδη διακινούν ότι αυτό ήταν που έλειπε από τον κ. Τσίπρα, δηλαδή ένα σήμα ότι παίρνει το παιχνίδι επάνω του, αποφασίζει για τα πάντα και «κόβει» την παράδοση της συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ποιος κάνει κουμάντο, αλλά και ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην αρχή του «πρώτου μεταξύ ίσων».

Το βίντεο που έχει βασικό μήνυμα την επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος δεν έχει καμία αναφορά ή εικόνα στον νέο γραμματέα, στον νέο εκπρόσωπο Τύπου, στους νέους τομεάρχες. 

Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος επιχειρεί οι Έλληνες να δουν ότι ο κ. Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.  Είναι ακόμα σαφές ότι επιδιώκεται να σταλεί το μήνυμα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα στο τιμόνι δεν θα είναι μόνο αριστερό κόμμα, δεν θα αναφέρεται μόνο στο χώρο της Αριστεράς.

Οι επιλογές αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παραδοχή που διακινείται το τελευταίο διάστημα από τους επιτελείς του κ. Τσίπρα ότι το μόνο που έχει να «πουλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανασυνδεθεί με την κοινή γνώμη, είναι ο αρχηγός του.

Σκοπός είναι και η ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του κ. Τσίπρα, η οποία κρίνεται αναγκαία καθώς έχει εξασθενήσει τόσο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη όσο και γενικά, τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων της κοινής γνώμης. 

Ο δρόμος προς το συνέδριο, θα αποτελέσει ένα one man show του κ. Τσίπρα, με στόχο την επικράτηση των αλλαγών που επιδιώκει στην πολιτική, την φυσιογνωμία, την ιδεολογία και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τελική οργανωτική επικράτηση.  

Στο βίντεο της παρουσίασης ο κ. Τσίπρας επιχειρεί «σβήνοντας» το παρελθόν, να εμφανιστεί ως εγγυητής της εξέλιξης και της προόδου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν όρια μεταξύ κομμάτων και ιδεολογιών.

«Η ιστορία των κοινωνιών μας είναι η ιστορία της εξέλιξης. Η ανθρώπινη γνώση, η επιστήμη, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες. Όλα εξελίσσονται. Η πρόοδος αυτή, πολλές φορές φοβίζει. Φοβίζει τους λίγους που έχουν μάθει να καρπώνονται τα οφέλη μιας κοινωνίας οργανωμένης γύρω από τα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους» λέει χαρακτηριστικά, με πρόθεση να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε όσους συντρόφους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσουν να εναντιωθούν στις αλλαγές που επιδιώκει. Τους απειλεί ευθέως ότι αν αντιδράσουν, θα καταγγελθούν ότι το κάνουν επειδή φοβούνται μη χάσουν προνόμια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή