Αντιμέτωπες με νέες εξάρσεις του ιού βρίσκονται πολλές χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες σε μια προσπάθεια να «επιβληθούν» της πανδημίας λαμβάνουν νέα μέτρα για τον περιοσμό της.
Την ώρα που η Ινδία ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊου- μόλις η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που το περνάει-, αρκετές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται προ των πυλών νέων μέτρων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί σήμερα την Γηραιά Ήπειρο πως εισέρχεται σε μια φάση αποφασιστικής σημασίας στη μάχη εναντίον του Covid-19 με την επιστροφή στα σχολεία και την έλευση του φθινοπώρου. «Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικόυς χώρους. Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Μάικλ Ράιαν, στη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου.
Έτσι, στην Ισπανία η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση του COVID-19 στη Μαδρίτη, Αντόνιο Θαπατέρο, οι πολίτες διοργανώνουν πάρτι και καταναλώνουν αλκοόλ στους δρόμους και δεν σέβονται τους κανόνες καραντίνας. Ο Θαπατέρο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει την περίπτωση lockdown σε περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού.
Στο μεταξύ, πρόσθετοι περιορισμοί πέντε επιπέδων θα επιβληθούν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στα πλαίσια ενός μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού σχεδίου που ονομάζεται «Living with Covid-19». Τα διαφορετικά επίπεδα θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ιρλανδικό κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του για μία εβδομάδα και τέθηκε σε αυτο-απομόνωση ολόκληρη η ιρλανδική κυβέρνηση αφότου ο υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι ασθένησε από κορωνοϊο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Έτσι από προχθές απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, Βρετανοί γιατροί χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα, καλώντας τους αρνητές της μάσκας, τους συνωμοσιολόγους και όσους διακινούν fake news για τον κορωνοϊό να τηρήσουν επιτέλους τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19. Η Μεγάλη Βρετανία είναι 5η παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού και 14η σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ενήλικες δεν πιστεύει ότι υπάρχει πανδημία.
Η κατάσταση, επίσης, παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική στη Γαλλία, χώρα η οποία καταγράφει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Μάλιστα ο κυβερνητικός ελπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την χρησιμοποιήσε σήμερα ως «αρνητικό παράδειγμα» για την εξέλιξη της πανδημίας. Στη Γαλλία λοιπόν ενισχύονται τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, ενώ νέες σειρές μέτρων τοπικού χαρακτήρα ανακοινώθηκαν σε ορισμένες πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό.
Παράλληλα, στη χώρα και δεκαπέντε μόνο ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Γαλλία,έμειναν κλειστά 81 συνολικά σχολεία , ενώ σε δέκα περίπου πανεπιστήμια, κυρίως ιατρικές σχολές, έχουν εντοπισθεί συρροές κρουσμάτων του Covid-19. Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ διευκρίνισε ότι περισσότερες από 2.100 σχολικές τάξεις έχουν σταματήσει την λειτουργία τους, δηλαδή «περί το 0,13% των 60.000 σχολικών ιδρυμάτων της χώρας».
Στη Δανία επίσης η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει έως τις 22:00 το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ στην Κοπεγχάγη.
Να σημειωθεί πως από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ τα έξι νέα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας στην Αττική περιορίζοντας το μέγεθος και τη συχνότητα των εστιών υπερμετάδοσης, μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Irish Times, Reuters