'Ωρα να πέσουν οι «μάσκες» των αστοχιών

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Έχουν δίκιο ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης, που επεσήμαναν χθες την αναγκαιότητα αξιοποίησης του αναπτυξιακού πακέτου των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το κοινοτικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Ουδείς διαφωνεί πως η δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη τα 32 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, στην προσπάθειά της να ανακάμψει. Και θα τα είχε ανάγκη ούτως ή άλλως, όχι μόνο λόγω της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, γιατί και πριν από την πανδημία κατέγραφε μίζερες αναπτυξιακές επιδόσεις. Παράδειγμα, ο όγκος των επενδύσεων κινείται στα 22 δισ. ευρώ ετησίως, από το 2012 και μετά, όταν το 2008 ήταν στα 60 δισ. ευρώ.

Συνεπώς το αναπτυξιακό πακέτο είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Το μείζον ζήτημα είναι το πώς θα αξιοποιηθεί.Όσοι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι θα μας δώσουν χρήματα για να τα ξοδεύουμε όπως εμείς θέλουμε, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι έχοντες τέτοιες προσδοκίες ας ανατρέξουν στις αντιρρήσεις που είχαν για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, αρκετά κράτη της Ε.Ε., αλλά και να ρίξουν μια ματιά στους όρους εκταμίευσης. Ένας από αυτούς προβλέπει πως «η Επιτροπή ζητεί τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ’ εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Δηλαδή, εάν δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, η έγκριση θα καθυστερήσει ένα τρίμηνο και φυσικά εάν η πρόταση είναι διάτρητη, θα πρέπει να διορθωθεί και να ξαναϋποβληθεί.

Είναι μια καινούργια διαδικασία στην οποία πρέπει η Ελλάδα να προσαρμοστεί, αλλά εξακολουθεί και δείχνει ανησυχητικές αδυναμίες.

Το 2019 αστόχησε η υλοποίηση του ΠΔΕ κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές από τα κοινοτικά ταμεία ήταν λιγότερες κατά 883 εκατ. ευρώ. Ας μην πάμε παλαιότερα, στις διαδικασίες αξιοποίησης των πακέτων Ντελόρ, Σαντέρ, ΚΠΣ κ.λπ.
Επίσης, και η καθημερινότητα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Αν χρησιμοποιηθούν, επί παραδείγματι, οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν κατά τις παραγγελίες μασκών στα σχολεία, οι οποίες βγήκαν… λιγάκι ευμεγέθεις, ή εάν ενταχθούν στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ έργα όπως ο Μεγάλος Περίπατος, δεν θα φτάσουν ούτε στον περίβολο της Κομισιόν.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή