Μικρό το «καλάθι»

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 14:32
UPD:14:32
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected] 

Αμφισβητούν τη δυνατότητα της αγοράς να ανακάμψει με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς, που χαρακτηρίζουν εν πολλοίς θετικές τις εξαγγελίες, αλλά περιορισμένης εμβέλειας για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Παράγοντες της αγοράς στέκονται όχι σ’ αυτά που είπε, αλλά κυρίως σ’ αυτά που δεν είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η καθίζηση του κύκλου εργασιών εξαιτίας τόσο του lockdown που προηγήθηκε όσο και της μειωμένης ζήτησης των τελευταίων μηνών, ως αποτέλεσμα της ύφεσης στον τουρισμό, έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς επιχειρηματίες, σε όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας, οι οποίοι περίμεναν ανακοινώσεις για πιο γενναία μέτρα από το Thessaloniki Helexpo Forum.

Για θετικά μέτρα, τα οποία όμως δεν είναι ικανά να βγάλουν πολλές επιχειρήσεις από το αδιέξοδο, μιλά στη «Ν» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Περιμένει την εξειδίκευση των εξαγγελιών τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιολογηθεί η δυναμική των πρωτοβουλιών, αλλά σε μια πρώτη αποτίμηση καταγράφει ότι στην πλειονότητά τους τα φορολογικά μέτρα δεν αφορούν την τρέχουσα χρήση και άρα τα όποια οφέλη δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες.  

Αναφορικά με τα θέματα χρηματοδότησης, σημειώνει ότι δεν έγινε μνεία στα ζητήματα των τραπεζών, στις 120 δόσεις και σε μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας, που είχαν προταθεί από τους επιχειρηματικούς φορείς. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τις εισφορές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσε να γίνει κάποια παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, που αφορά περισσότερους επαγγελματίες. Όπως εξηγεί, τα μέτρα σχετικά με τα εργασιακά αφορούν κατά κύριο λόγο νέες θέσεις εργασίας, ενώ, όπως τονίζει, «σήμερα το ζητούμενο είναι η στήριξη υπαρχουσών θέσεων». Επισημαίνει επίσης ότι δεν έγινε λόγος για τον ΦΠΑ στην εστίαση, που είχε ζητηθεί να αποκλιμακωθεί στο 6%, από 13% που διαμορφώθηκε τον Μάιο για περιορισμένο χρόνο σε μη αλκοολούχα ποτά, καφέ και ροφήματα.

Εν κατακλείδι, τονίζει ότι ορισμένα μέτρα αφορούν τα εισοδήματα του 2021 και όχι του 2020 κι ως εκ τούτου υπό αυτές τις προϋποθέσεις «δεν βγαίνει ο χειμώνας...». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή