Γ. Μαγιορκίνης: Πολλαπλές συρροές κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο ενδεικτικές υπερμετάδοσης του ιού

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 18:15
UPD:19:27
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάνω από 200 σε καθημερινή βάση, σε πλήρη αντίθεση με την καθοδική τάση που παρατηρήθηκε από την περασμένη Παρασκευή έως και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε, ανησυχητική είναι και η σταδιακή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, που σήμερα είναι 52.

Ο επίκουρος καθηγητής μίλησε για πολλαπλές συρροές κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, ενδεικτικές της υπερμετάδοσης του ιού, που μετατρέπει την εξέλιξη της πανδημίας «από τη μία στιγμή στην άλλη». Όπως εξήγησε, «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό τον μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό».

Για τα κρούσματα σε εργοστασιακούς χώρους, είπε ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, κι επισήμανε πως «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό» ξεκαθάρισε.

Σχετικά με τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε πως αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και συμπλήρωσε πως ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει, εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς» είπε, σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.

Ερωτηθείς για τους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και κυρίως της μάσκας και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για το νέο ιό, απάντησε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο». Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για «σκοταδισμό», ενώ υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. « Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας...» είπε.

Μιλώντας για τη Μόρια, σε ερώτηση για το φοβάται μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή λόγω της έκτακτης κατάστασης, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε πως ήδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή, αλλά και σε κατοίκους του νησιού. «Δεν μου αρέσει ο όρος "υγειονομική βόμβα", αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα» εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή