Παπαδόπουλος και Ταλάτ συναντήθηκαν στις 8 Ιουλίου 2006 και κατέληξαν σε μία συμφωνία - πλαίσιο. Εκτοτε καμία πρόοδος.
Τι προβλέπει αυτή η Συμφωνία;
«1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει "κατάλληλη ατμόσφαιρα" για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο "παιχνίδι επίρριψης ευθυνών"».
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα υποχώρησης σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές, που είναι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η διατήρηση για την Τουρκία της ιδιότητας της εγγυήτριας χώρας στη νήσο».
Σε συνέντευξη του στη «Daily Telegraph», επέστησε την προσοχή σχετικά με τον κίνδυνο «μόνιμης διχοτόμησης» της Κύπρου, ενώ ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μ. Ματσάκης είχε αφήσει την περασμένη εβδομάδα να εννοηθεί ότι αυτή η λύση είναι προτιμότερη από την επανένωση που προτάσσεται από τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ.
Σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του ρωσικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Εξπέρτ» ο κ. Ταλάτ ξεκαθάρισε «Δεν επιθυμούμε να χάσουμε ό,τι έχουμε τώρα».
Η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου 2007 μεταξύ του Κύπριου προέδρου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έληξε με μια σύντομη ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάικλ Μόλερ, στην οποία αναφέρεται ότι οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Ταλάτ «διεξήγαγαν τις συζητήσεις τους σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα.
Συμφώνησαν στην ανάγκη για τη συντομότερη δυνατή έναρξη της διαδικασίας και συζήτησαν άλλα θέματα, που οδηγούν σε συνολική διευθέτηση.
Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να συναντηθούν και πάλι στην κατάλληλη στιγμή».
Τι προσέφερε η συνάντηση, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι είναι καλύτερα να συζητάς με τον άλλον, παρά για τον άλλον;
Ποια η επιδίωξη; Και γιατί τώρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο; Μήπως λόγω της έκθεσης προόδου της Τουρκίας που αναμένεται από την Ε.Ε. το φθινόπωρο;