Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 08:20
UPD:09:57
A- A A+

Η πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων ενόψει των εκλογών, καθώς και το αποψινό ντιμπέιτ στην κρατική τηλεόραση, κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Γιώργο, χάνουμε!...Το πήραν πια απόφαση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά και τις τελευταίες γκάφες του Αρχηγού τους.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΧΙ στην άρνηση και στην πόλωση. Ο Κ. Καραμανλής γύρισε την πλάτη στην αρνητική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ.

* Η ΑΥΓΗ: GREENPEACE και διεθνής αμνηστία ζητούν από τα κόμματα: Δεσμεύσεις για περιβάλλον, δικαιώματα και ελευθερίες.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Να προσέξουν μη σκάσει κανένας κωδικός μεγαλοστελέχους του συστήματος Σημίτη. Ποιος πρώην τραπεζίτης διακίνησε λογαριασμούς από δομημένα ομόλογα...

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετά τις εκλογές έρχεται... ο λογαριασμός! Έμμεση ομολογία του κ. Π. Δούκα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος. Καθαρή λαϊκή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός.

* ΕΘΝΟΣ: Στο κλαμπ του Λονδίνου οι μίζες. Νέες αποκαλύψεις για το ομόλογο-σκάνδαλο του ΤΣΠΕΑΘ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Σήμερα βγαίνει ο ντι-μπέης των εκλογών. Στις εννιά το βράδυ η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις μονάδες μπροστά η Ν.Δ. Ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία στο 42,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 39,8%.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόσωπο με πρόσωπο με την ένταση στα ύψη. Στη γραμμή αντιπαράθεσης Καραμανλής - Παπανδρέου 10 μέρες πριν από τις εκλογές.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρέμει τη "μαύρη " ψήφο. Ο Καραμανλής στην πρώτη προεκλογική του εμφάνιση.

* ΕΣΤΙΑ: Ρεσιτάλ λαϊκισμού. Αριστεροί επαναστάτες και δεξιοί πυγμάχοι!

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι αρχηγοί επί σκηνής σε θέση μάχης. Απόψε η τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι πολιτικών ηγετών.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Παράλληλοι μονόλογοι. Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση με το debate. Τρίωρη τηλεοπτική αναμέτρηση.

* ΤΑ ΝΕΑ: Μπούμερανγκ για Ν.Δ. οι βουβές εκλογές. ¶ρον άρον στο μπαλκόνι ο Καραμανλής.

* Η ΝΙΚΗ: "Φάντασμα" το πρόγραμμα. Ο Λαλιώτης προκαλεί τον Ρουσόπουλο.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ : Όποιος χάσει χάνεται... Τα ρέστα τους παίζουν σε 10 μέρες Καραμανλής- Παπανδρέου.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μην παγιδεύεστε ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλέκα Παπαρήγα: Υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργάτες.

* Η ΧΩΡΑ : Τι θα πουν οι έξι αρχηγοί στο σημερινό ντιμπέιτ. Από τις 9 το βράδυ και για τρεις ώρες.

* City Press: Debate για δυνατούς λύτες. Έξι ηγέτες, επτά δημοσιογράφοι, έξι θέματα σε τρεις ώρες...και ό,τι καταλάβετε....

* Metro: Τα δίνουν όλα στο ντιμπέιτ. Στις 9 μ.μ. σήμερα η τηλεοπτική συζήτηση των έξι πολιτικών αρχηγών.

* Metropolis: "Καμπανάκι" για τους νέους.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό μαύρα μαντάτα. Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Στη Θεσσαλονίκη ο προεκλογικός "πυρετός".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:ΔΕΘακινείται τίποτε. Σκηνικό πολέμου στα εγκαίνια της 72ης Διεθνούς Εκθέσεως.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΑΣ ο Καραμανλής με πέντε αντιπάλους. Απόψε τρίωρη πολιτική αντιμαχία αρχηγών.

Ντιμπέιτ

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "έστω και με όρους που δεν αναμένεται να επιτρέψουν την ουσιαστική παρουσίαση πολιτικών θέσεων, οι πολιτικοί ηγέτες θα αναμετρηθούν σήμερα στις 9 το βράδυ στο πρώτο debate της προεκλογικής περιόδου. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, η 16η Σεπτεμβρίου, τόσο κορυφώνεται και η προεκλογική αντιπαράθεση. Στο επίκεντρο παραμένουν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών και η αντιμετώπισή τους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με κριτήρια αμιγώς δημοσιογραφικά και όχι εκπροσώπησης τηλεοπτικού σταθμού, οι επτά δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο αποψινό ντιμπέιτ έλυσαν χθες το γόρδιο δεσμό του "συντονιστή". Ποιος θα καθίσει στην κεφαλή με τους πολιτικούς εξ αριστερών και τους δημοσιογράφους εκ δεξιών του για να συντονίσει την τηλεμαχία; Τριάντα ώρες πριν από το αποψινό τους ραντεβού, η ελίτ των δημοσιογράφων-τηλεστάρ παρεκάθησε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισε: Habemus συντονιστή. Τη Μαρία Χούκλη".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "πυρετωδώς ετοιμάζονται τα επιτελεία των κομμάτων ενόψει της διακαναλικής τηλεοπτικής αναμέτρησης που θα μεταδοθεί σήμερα στις 9 το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κ. Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής θα κληθούν να αναπτύξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και να απαντήσουν σε καίρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει - σύμφωνα με πληροφορίες- στη γραμμή που χάραξε κατά τη διαχείριση της κρίσης με τις πυρκαγιές. Θα υπεραμυνθεί όλων όσων έγιναν σε τριάμιση χρόνια ενώ θα υπάρξει και η παραδοχή ολιγωριών σε συγκεκριμένους τομείς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους παρά την κριτική που θα δεχθεί. Ο κ. Παπανδρέου - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ. Θα εμφανιστεί - έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα και γνώστης των θεμάτων".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η ώρα της μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών έφθασε. Έξι πολιτικοί ηγέτες θα προσπαθήσουν σήμερα στις 9 το βράδυ, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, να πείσουν για την αλήθεια των πολιτικών πράξεων και των προεκλογικών τους δεσμεύσεων τους χιλιάδες τηλεθεατές που θα τους παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Οι image makers και οι επιτελείς των κομμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα κατανάλωσαν πολύ χρόνο για να "χτίσουν" το προφίλ του εγκυρότερου πολιτικού και να αποδείξουν την ικανότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία".

H City Press προσθέτει ότι "απόψε στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση, ή αλλιώς debate, όπως έχουμε συνηθίσει να την ονομάζουμε, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των έξι κομμάτων. Το debate θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και η μετάδοσή του θα γίνει από το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την ουσιαστική έναρξη της εξαιρετικά, ούτε ή άλλως, σύντομης προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα. Στις 9 μ.μ., οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την πρώτη και μοναδική τηλεοπτική τους αναμέτρηση, ενώ το Σαββατοκύριακο η μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα μεταφερθεί στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εισέρχονται στην τελική ευθεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης με χαραγμένες γραμμές πλεύσης".

Η metro σημειώνει ότι "έντονη κινητοποίηση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα κομματικά επιτελεία, ενόψει του αποψινού ντιμπέιτ, μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών. Ειδικά στα στρατόπεδα των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη τηλεοπτική αναμέτρηση-η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και η μοναδική έως τις εκλογές- θα αποδειχθεί σημαντική στη διαμόρφωση των ισορροπιών στο πολιτικό σκηνικό και στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων".

Καραμανλής - Εκλογές

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «ματαίως προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να διατηρήση την προεκλογική αντιπαράθεση σε κάποιο επίπεδο. Και ματαίως προσπαθούν να τον ακολουθήσουν οι υπουργοί και οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παντού κυριαρχεί ο λαϊκισμός. το τί λέγεται από τους αρχηγούς και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων δεν περιγράφεται. Πρόκειται για ρεσιτάλ δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «κοντά στους Έλληνες πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας, ακούγοντας τα προβλήματά τους και παρουσιάζοντας το έργο και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με σειρά επισκέψεων και ομιλιών στην περιφέρεια, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι «στην κάλυψη σχεδόν όλης της επικράτειας, με περιοδείες, σύντομες επισκέψεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις, στοχεύει το επικοινωνιακό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παίρνει πια το παιχνίδι στην πλάτη του».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «οι πολιτικές αναλύσεις, τα περίφημα φόκους γκρουπ, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις αλλά και τα μηνύματα που φθάνουν από τους υποψήφιους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου από μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος. Έτσι, ο Πρωθυπουργός εσπευσμένα αλλάζει τους σχεδιασμούς του και βγαίνει ξανά στους δρόμους και τα προεκλογικά μπαλκόνια».

ΠΑΣΟΚ - Εκλογές

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «"παρακαλεί, προσκαλεί και προκαλεί" τον Θ. Ρουσόπουλο ο Κ. Λαλιώτης να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της ΝΔ, κίνηση με την οποία το ΠΑΣΟΚ θέλει να αναδείξει την ένδεια της ΝΔ. Σε επιστολή που έστειλε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κ. Λαλιώτης επισημαίνει πως πιθανή άρνηση ταυτίζεται με κρυφή ατζέντα για τα κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Επίσης, σημειώνει πως όλα τα κόμματα, πλην ΝΔ, έχουν καταθέσει δημοσίως τις διακηρύξεις και τα προγράμματά τους».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «ένα πρόγραμμα για την οικογένεια, που θυμίζει σουηδικό μοντέλο, δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας χθες στο Περιστέρι στην κεντρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και τις γυναίκες, απέφυγε τις προσωπικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού, τακτική που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί στο εξής στις ομιλίες, τις 11 μέρες που απομένουν για τις εκλογές».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «"Γιώργο χάνουμε". Αυτό φωνάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρό τους βλέποντας πως οι πράξεις και οι παραλείψεις του οδηγούν το κόμμα τους όχι μόνο στην ήττα αλλά σε μια νέα συντριβή ανάλογη με αυτήν του Μαρτίου του 2004».

Ευρώπη - Νέοι

Η METROPOLIS αναφέρει ότι «ισχυρό πονοκέφαλο δημιουργούν στην Ευρώπη οι νέοι. Δεν συμμετέχουν στα κοινά και στην αγορά εργασίας και δείχνουν εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Μονόδρομος οι περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση».

Περιβάλλον - ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι «ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να περιληφθούν η απειλή για το περιβάλλον και η προστασία του στα θέματα της σημερινής τηλεοπτικής συνέντευξης των πολιτικών αρχηγών, δύο σημαντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία, παρεμβαίνουν στην προεκλογική συζήτηση και ζητούν από τα κόμματα να πάρουν καθαρές θέσεις σε σειρά θεμάτων όπως: -για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά και την προστασία των δασών. -Για τις έκνομες μεταγωγές "κρατουμένων" της Air-CIA, τις φυλακές του Γκουαντάναμο, τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες, την κακομεταχείριση πολιτών από τα σώματα ασφαλείας. Η άρνηση να συζητηθούν τα θέματα αυτά -παρά τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- αποτελεί εκδήλωση της αδυναμίας του δικομματικού συστήματος να ανταποκριθεί στις γενικότερες αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας».

Καραμανλής - Παπανδρέου

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι «αν είναι αλήθεια ότι στην πολιτική, εκτός από μερικούς αξιόπιστους φίλους, χρειάζεσαι και κάποιους βολικούς εχθρούς, τότε ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με μιαν εκδοχή, είχε βρει στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου τον ιδανικό αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια οι θεωρητικές κατασκευές είναι συχνά χρήσιμο εργαλείο, αλλά συνήθως στην πολιτική, όπως άλλωστε και στη ζωή, αυτό που μετράει είναι η πράξη... Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έτεινε αρχικά χείρα βοηθείας, ακόμη και σε θέματα όπως η διαβόητη δημοσιονομική απογραφή, προσδοκώντας -"ίσως με κάποια ιδιοτέλεια" λένε οι κακεντρεχείς - ότι από απόντα θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί από το "κακόφημο" παρελθόν του κόμματός του».

Δημοσκοπήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "καθαρή νίκη με διαφορά περίπου τριών μονάδων κατακτά η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί για τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί".

Ομόλογα - Μίζες

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κατανοούμε απολύτως τις εναγώνιες προσπάθειες που καταβάλλουν κάποιοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να εντοπίσουν τις μίζες από τα ομόλογα. ¶λλωστε η ευαισθησία τους σε ζητήματα διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου χρήματος είναι γνωστή και κορυφώθηκε στην διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας του Χρηματιστηρίου όταν φρόντισαν να κάνουν τις κακουργηματικές απάτες πλημμελήματα. Για αυτόν τον λόγο δεν μας εκπλήσσει που ψάχνουν για τους λογαριασμούς που διακινήθηκαν όταν έγινε η αγορά των επίμαχων ομολόγων. Όμως χρειάζεται προσοχή σ΄αυτές τις δουλειές γιατί εντελώς συμπτωματικά μπορεί να πέσουν σε τίποτα λαμόγια που ήσαν συνδεδεμένα με το σύστημα Σημίτη".

"Πολιτική θύελλα αναμένεται να προκαλέσουν και οι νέες αποκαλύψεις που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα του ΤΟ ΕΘΝΟΣ και που φωτογραφίζουν ως κεντρικό πρωταγωνιστή και στην παράνομη διαδρομή του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ την "παρέα του Λονδίνου" και πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο έτερο επίμαχο ομόλογο, αυτό του ΤΕΑΔΥ".

Παπαρήγα

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!" Το σύνθημα αυτό είναι η βασική αρχή, ο μπούσουλας του ΚΚΕ . Για αυτό το ΚΚΕ ως κόμμα της εργατικής τάξης είναι αυτό που μπορεί να υπερασπίζεται σταθερά, αταλάντευτα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλά και ακριβώς επειδή είναι κόμμα της εργατικής τάξης είναι σε θέση να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου".

Π. Δούκας

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών παραδέχθηκε χθες εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας. Όπως είπε, μετά τις εκλογές θα χρειασθούν μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούν η αύξηση των δαπανών λόγων και των προεκλογικών παροχών, η υστέρηση των εσόδων, η υπέρβαση του δημοσίου δανεισμού και το κόστος αντιμετώπισης των καταστροφών από τις πυρκαϊές. Η έμμεση αυτή ομολογία επιβεβαιώνει ότι η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδο και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή