Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ενεκρίθη η ένταξη στη CEFTA

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 11:29
A- A A+

Ενεκρίθη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κοινοβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης η ένταξη της χώρας στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), η οποία συναίνεσε στην επικύρωση του εγγράφου. Το Σώμα δέχθηκε το έγγραφο μετά την προτροπή του Υπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας στη χώρα, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ, και του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου, κ. Νίκολα Σπίριτς.

«Οι εταιρείες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να εκτεθούν στην ανταγωνιστική αγορά. Αυτές που θα επιβιώσουν θα μπορέσουν να αποκομίσουν κέρδη και από άλλες αγορές», είπε ο κ. Σπίριτς, μιλώντας στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

Η συμφωνία αντικαθιστά περισσότερες από 30 διμερείς συμφωνίες που ρύθμιζαν τους όρους του εμπορίου μεταξύ των χωρών στην περιοχή. Μέχρι τώρα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία ήταν οι μόνες χώρες στην περιοχή που δεν έχει επικυρώσει η CEFTA και η αναβολή της επικύρωσής της ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης από τους αγρότες που φοβόντουσαν να βγουν στην «παλαίστρα» του ξένου ανταγωνισμού.

Το κοινοβούλιο έλαβε υπ' όψιν, ορισμένες από τις αντιρρήσεις των αγροτών και αποφάσισε ότι το συμβούλιο των υπουργών πρέπει να προετοιμάσει σχέδια ενίσχυσης της εσωτερικής γεωργίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή