MOSAiC: Στην τελική της φάση η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 11:55
UPD:12:21
www.esa.int/Steffen Graupner
A- A A+

Την άφιξη της αποστολής MOSAiC- της μεγαλύτερης και πιο μακροσκελούς επιστημονικής αποστολής στην Αρκτική που έχει γίνει στην ιστορία- στον Βόρειο Πόλο και την έναρξη της τελικής της φάσης ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA).

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η αποστολή έφτασε στον Βόρειο Πόλο στις 19 Αυγούστου, μετά από μια παράκαμψη που δεν είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας απρόσμενων συνθηκών (ο θαλάσσιος πάγος ήταν ελαφρύτερος του αναμενομένου). Πλέον εισέρχεται στο τελικό της στάδιο, με τους ερευνητές να διερευνούν το τελευταίο κομμάτι αυτού που χαρακτηρίζεται ως «Αρκτικό παζλ»: Την ανάπτυξη νέου θαλάσσιου πάγου ως «σήματος» για το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Το γερμανικό ερευνητικό παγοθραυστικό Polarstern αναχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 από το Τρόμσο της Νορβηγίας για να περάσει έναν χρόνο περιπλανώμενο στον Αρκτικό Ωκεανό, παγιδευμένο στον πάγο, Αφού απελευθερώθηκε από τους πάγους όπου βρισκόταν κατά τους προηγούμενους 10 μήνες, το παγοθραυστικό πέρασε από το Στενό Φραμ και έπλευσε κατά μήκος της βόρειας ακτής της Γροιλανδίας- μιας περιοχής που συνήθως καλύπτεται από πυκνούς, πολυετείς πάγους.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και δεδομένα για τον θαλάσσιο πάγο, ερευνητές στο πλοίο διαπίστωσαν πως οι συνθήκες του πάγου φέτος ήταν «ελαφρύτερες από το συνηθισμένο» και ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στον Βόρειο Πόλο μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Στο σκάφος, στο πλαίσιο του διαρκείας ενός έτους πειράματος, περίπου 600 ερευνητές από 20 χώρες πραγματοποιούν διάφορα πειράματα σχετικά με τον πάγο που βρίσκεται γύρω από το πλοίο προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα από τα πειράματα του ΕΟΔ περιλαμβάνει τη χρήση ενός νέου ραντάρ για τη μέτρηση θαλασσίου πάγου, που είναι ικανό να κάνει διάκριση μεταξύ πάγου και χιονιού στα πρώτα αποτελέσματα.

Προτεινόμενα για εσάς