Φάκελος Ναβάλνι: Ο Μάικ Πομπέο στρέφει τις υποψίες για δηλητηρίαση στη Ρωσία

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 11:04
UPD:15:10
REUTERS/Evgenia Novozhenina
A- A A+

Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η επίθεση δηλητηρίασης στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι διετάχθη πιθανώς από «υψηλά» μέλη της ρωσικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο ίδιος δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι αυτό προήλθε στην πραγματικότητα από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους. Ήταν μια προσπάθεια να δηλητηριάσει έναν αντιφρονούντα. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει ωριμάσει και συμφωνεί ότι οι φυσιολογικές χώρες δεν λειτουργούν έτσι, κάτι που θα αποδειχθεί δαπανηρό για τους Ρώσους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «ζυγίζουν» ακόμη την απάντησή τους με τον Μάικ Πομπέο να υποστηρίζει προς το παρόν ότι «θα φροντίσουμε να κάνουμε το ρόλο μας για να μην επαναληφθούν τέτοια πράγματα».

Η Μόσχα απορρίπτει κάθε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του αντιπάλου

Εν τω μεταξύ η Μόσχα απορρίπτει κάθε ανάμειξη για την κατάσταση της υγείας του αντιπάλου, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία στην κλινική Charité στο Βερολίνο. Τα κράτη της G7 -στα οποία ανήκουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία- καταδίκασαν τη δηλητηρίαση την Τρίτη το απόγευμα ζητώντας από τη Ρωσία να διευκρινίσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό.

Η Μόσχα πρέπει «επειγόντως να παραδώσει στο δικαστικό σώμα τους δράστες πίσω από την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της G7, που τόνισαν επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει πλήρη διαφάνεια για το ποιος είναι ο υπεύθυνος».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί «χωρίς αμφιβολία» ότι ο 44χρονος αντίπαλος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλητηριάστηκε στη Ρωσία με έναν νευροτοξικό χημικό παράγοντα από τη λεγόμενη ομάδα Novichok.

Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται ότι εμπλέκεται στη δηλητηρίαση του πολιτικού, καθώς οι γιατροί της χώρας δεν βρήκαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε δηλητηρίαση.

"Der Spiegel": Η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι έχει βελτιωθεί περαιτέρω και μπορεί πάλι και μιλάει

Η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι έχει βελτιωθεί περαιτέρω και μπορεί πάλι και μιλάει, γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel". Αναλυτικότερα, στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής: «Το "Der Spiegel" και (η ερευνητική ιστοσελίδα) Bellingcat γνωρίζουν ότι ο Ναβάλνι μπορεί και μιλάει πάλι και πιθανόν να θυμάται λεπτομέρειες για την κατάρρευσή του. Οι δηλώσεις του μπορεί να είναι επικίνδυνες για ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση». Ωστόσο, παρ'όλα αυτά, το νοσοκομείο απέφυγε να σχολιάσει σχετικά.

Όπως φαίνεται, πέρα από το γεγονός ότι η υπόθεση έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση, είναι σίγουρο ότι έχει ακόμη αρκετό «ζουμί» και θα φανεί το προσεχές διάστημα, όσο θα συνεχίσει να ξετυλίγεται το… κουβάρι κάθε μέρα που περνάει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από n-tv.de, AFP, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή