Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του παγκοσμίως - Προβλέψεις για 410.00 νεκρούς στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 22:07
UPD:22:09
REUTERS/LUCY NICHOLSON
A- A A+

Αυξάνονται παγκοσμίως οι θάνατοι από κορωνοϊό όπου στις ΗΠΑ έχωουν ξεπεράσει τις 190.000. Ανήσυχες και η ιταλική και η ολλανδική κυβέρνηση για την έξαρση κρουσμάτων. Η Τσεχία επαναφέρει τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ η Γεωργία προχωρά σε απαγόρευση των γάμων και άλλων δημόσιων τελετών από τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ αναστέλλει το άνοιγμα των θεάτρων και των κινηματογράφων.

Νέες εστίες Αιόβα και Βόρεια Ντακότα

Οι θάνατοι από κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τους 190.000 παράλληλα με μια αύξηση των νέων κρουσμάτων στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου η 'Αιοβα και η Βόρεια Ντακότα εμφανίζονται ως οι νέες εστίες της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η 'Αιοβα έχει επί του παρόντος ένα από τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων στη χώρα, με το 15% των διαγνωστικών τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα να είναι θετικά.

Η γειτονική Νότια Ντακότα καταγράφει ένα ποσοστό 19% θετικών στον κορονοϊό διαγνωστικών τεστ και η Βόρεια Ντακότα ένα 18%, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η αύξηση στην 'Αιοβα και τη Νότια Ντακότα συνδέεται με το άνοιγμα των κολεγίων στην 'Αιοβα και με μια ετήσια συγκέντρωση των μοτοσικλετιστών τον περασμένο μήνα στην μικρή πόλη Στέρτζις, στη Νότια Ντακότα.

Κάνσας, 'Αινταχο και Μιζούρι είναι μεταξύ των 10 πολιτειών με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών στον ιό διαγνωστικών τεστ.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού είχαν μειωθεί επί επτά συνεχείς εβδομάδες. Ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 ανερχόταν σε περίπου 6.100 την εβδομάδα τον περασμένο μήνα.

Προβλέψεις για 410.000 θανάτους το 2020

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών είχαν προβλέψει τον περασμένο μήνα ότι ο απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ από Covid-19 θα φτάσει σε 200.000 με 211.000 ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το ινστιτούτο υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την Covid-19 θα φτάσουν τις 410.000 ως το τέλος του έτους.

Ιταλία: Στα 1.434 τα ημερήσια κρούσματα

Στην Ιταλία σήμερα διαγνώστηκαν 1.434 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χθες είχαν καταγραφεί 1.370 νέα κρούσματα και δέκα νεκροί.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συνολικά 150, επτά περισσότεροι από χθες.

Επίσης, 1.778 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία, μια αύξηση 18 εισαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Σε κατ΄οίκον περιορισμό βρίσκονται 32.806 άνθρωποι, σχεδόν χίλιοι περισσότεροι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (218) και η Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (203). Μόνο στη μικρή βορειοδυτική περιφέρεια Βάλε Ντ΄Αόστα σήμερα δεν καταγράφηκαν νέες μολύνσεις.

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 14 του μηνός. Εξαιρούνται περιοχές όπως της Νάπολης, της νότιας περιφέρειας Μπαζιλικάτα και της Σαρδηνίας, οι οποίες αποφάσισαν να αναβάλουν κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ολλανδία: Οι περισσότερες μολύνσεις από τον Απρίλιο

Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 από τον Απρίλιο κατέγραψε η Ολλανδία, ανακοινώνοντας 1.140 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

«Δεν πηγαίνουμε καλά», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε ανακοινώνοντας τον βαρύ ημερήσιο απολογισμό.

Το προηγούμενο 24ωρο, η Ολλανδία είχε καταγράψει 964 νέα κρούσματα. Τα περιστατικά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς ανάμεσα στην ομάδα των νεαρών ενηλίκων.

Γεωργία: Απαγορεύει γάμους και άλλες τελετές

Η Γεωργία προχωρά σε απαγόρευση των γάμων και άλλων δημόσιων τελετών από τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ αναστέλλει το άνοιγμα των θεάτρων και των κινηματογράφων προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα 44 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 1.773. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 3,7 εκατ. κατοίκων έχει ανακοινώσει 19 θανάτους, πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή του νότιου Καυκάσου.

Ωστόσο καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε, η Γεωργία απαγόρευσε τους γάμους, τα πάρτι, τις εκδηλώσεις για γενέθλια και κηδείες, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοικτούς χώρους, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Νάτια Μετζβρισβίλι, υψηλόβαθμη κυβερνητική αξιωματούχος.

Η ίδια δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης αναβλήθηκε για ένα μήνα έως την 1η Νοεμβρίου.

«Παροτρύνουμε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες όσο το δυνατόν περισσότερο, να επιδεικνύουν υψηλή ευθύνη, να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις», δήλωσε η Μετζβρισβίλι.

Η Γεωργία προχώρησε σε άρση των περισσότερων περιορισμών που είχε επιβάλει για τον περιορισμό της COVID-19, ανοίγοντας και πάλι καταστήματα, εστιατόρια και καφέ ενώ τον Ιούνιο άρχισαν και πάλι τα δρομολόγια των δημόσιων συγκοινωνιών.

Τσεχία: Επανέρχεται η μάσκα

Οι Τσέχοι καλούνται εκ νέου να φορέσουν μάσκα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους καθώς επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Το μέτρο λήφθηκε μετά και την αύξηση - ρεκόρ 1.164 επιβεβαιωμένων ημερήσιων νέων κρουσμάτων χθες, Τρίτη, στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αποφασίσαμε με τους ειδικούς να υιοθετήσουμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των κτιρίων από αύριο, Πέμπτη", ανακοίνωσε ο υπουργός 'Ανταμ Βόιτεχ με μήνυμά του στο Twitter.

Το μέτρο αφορά τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία -- εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας-- και τους χώρους εργασίας εκτός αν οι εργαζόμενοι τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Ήδη οι Τσέχοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στα μέσα μεταφοράς, μέσα στα νοσοκομεία, στους δημόσιους οργανισμούς, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στο αεροδρόμιο της Πράγας από την αρχή του μήνα.

Η Τσεχία έχει καταγράψει σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 441 θανάτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή