Η Βαρσοβία καλεί το Βερολίνο να σταματήσει την κατασκευή του Nord Stream 2

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 11:20
UPD:11:46
REUTERS/Stine Jacobsen
A- A A+

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, καθώς η Βαρσοβία θεωρεί πως το έργο αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσύρουν τη στήριξη στο έργο ύστερα από την δηλητηρίαση, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου που τώρα νοσηλεύεται στη Γερμανία.

Η Γερμανία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για το πώς να απαντήσει στην περίπτωση που η Ρωσία δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υπόθεση του Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει στοιχεία πως ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

«Αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγήσει, πρώτα απ’ όλα, στην παύση των εργασιών στον Nord Stream 2, που ενισχύει τη δύναμη της Ρωσίας, βοηθά τον πρόεδρο Πούτιν να οικοδομήσει μια στρατιωτική δύναμη, βοηθά στον εκφοβισμό άλλων κρατών», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Έχουμε τη Γερμανία στα δυτικά μας σύνορα, χωρίς την οποία αυτό το έργο δεν έχει νόημα…Τους καλώ να δουν τι συμβαίνει στη Λευκορωσία, τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τον κίνδυνο που η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα προκαλέσει στην Ουκρανία».

Η Πολωνία, που εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, είναι αντίθετη στον Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι θα ενισχύσει την ήδη κυρίαρχη θέση της Ρωσίας στην αγορά αερίου της περιοχής.

Ο αγωγός θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου Nord Stream 1 και θα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι η βασική δίοδος για το ρωσικό αέριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να μοιραστεί τις ιατρικές πληροφορίες αναφορικά με την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε τον περασμένο μήνα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο ότι καθυστερεί αυτή την διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μη διαθέτοντας αυτές τις πληροφορίες παρεμποδίζονται οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου από το να διακριβώσουν τί συνέβη μετά την κατάρρευση του Ναβάλνι στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία αφού ήπιε τσάι, το οποίο σύμφωνα με τους συμμάχους του ήταν δηλητηριασμένο.

Η Μόσχα καταγγέλλει μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» 

Η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν «επειγόντως» στη δικαιοσύνη οι δράστες της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Η εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η προφανής απόδειξη πως οι οργανωτές της δεν νοιάζονται για την υγεία του Ναβάλνι (...), αλλά επιδιώκουν να κινητοποιήσουν για επιβολή κυρώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Η Ρωσία επιμένει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Συνεχίζουμε να ζητούμε επίμονα από τη γερμανική πλευρά να μας δώσει τις πληροφορίες από την ιατρική εξέταση του κ. Ναβάλνι περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των βιοχημικών αναλύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, στην οποία καταγγέλλονται «αβάσιμες επιθέσεις» εναντίον της Ρωσίας.

«Η γερμανική πλευρά δυστυχώς φρενάρει τη διαδικασία» και «η υστερία γύρω απ' αυτή την υπόθεση δεν παύει να αυξάνεται», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται μια κατηγορία που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες εναντίον του Βερολίνου.

Ο γερμανός πρεσβευτής αναμένεται σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες πάνω στο θέμα, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή