Κορωνοϊός: Άρον-άρον αναχωρούν 60.000 Βρετανοί από ελληνικά νησιά της «κόκκινης λίστας»

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 13:53
UPD:21:37
REUTERS/Guglielmo Mangiapane
A- A A+

Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]

Όπου… φύγει φύγει φαίνεται ότι είναι το σύνθημα που προβάλλεται στο μυαλό περίπου 60.000 Βρετανών, που παραθερίζουν αυτό το διάστημα στα ελληνικά νησιά, τα οποία προστέθηκαν στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς, αν δεν προλάβουν να επιστρέψουν έγκαιρα στην χώρα τους -μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης- θα αναγκαστούν να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας.

Όπως αναφέρει μάλιστα και σχετικό δημοσίευμα της “Daily Mail”, όσοι Βρετανοί βρίσκονται στη Λέσβο, Τήνο, Μύκονο, Σέριφο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο σπεύδουν κυριολεκτικά στο παρά ένα να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη προκειμένου να μην χρειαστεί να απομονωθούν για δύο εβδομάδες στο σπίτι τους, μόλις πατήσουν ξανά το πόδι στη χώρα τους.

Το κλίμα αυτό, που παραπέμπει σε… αγώνα δρόμου, με τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρές στα γκισέ των αεροδρομίων και λιμανιών, έρχεται ως απόρροια της αιφνιδιαστικής απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπερίληψη των παραπάνω νησιών στην «κόκκινη λίστα» των προορισμών με αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμη και τα τριπλάσια χρήματα για εισιτήριο της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων εξ αυτών, φτάνουν στο σημείο να πληρώσουν ακόμη και τα τριπλάσια χρήματα από όσα σχεδίαζαν, αφού μετά τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις, παρατηρείται τεράστια αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της τελευταίας στιγμής.

Στη σχετική ανακοίνωσή του στη βουλή της χώρας του, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σκωτίας για επιβολή περιορισμών στις αφίξεις από το σύνολο της Ελλάδας, αλλά ότι το σύστημα καραντίνας για την Αγγλία αναθεωρείται, για να ληφθεί υπόψη το πολύ διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, όπως τα συγκεκριμένα. Να σημειωθεί ότι η Σκωτία επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους έρχονται γενικότερα από την Ελλάδα, ενώ η Ουαλία απαγόρευσε τα ταξίδια σε μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών νησιών.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο “Sky News”, χαρακτήρισε «πολύ ατυχή» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η καραντίνα δε δικαιολογείται από τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο των 20 κρουσμάτων που έχει θεσπίσει ως κριτήριο για επιβολή καραντίνας το Λονδίνο. Επιπρόσθετα, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το σύστημα ελέγχων που ακολουθείται στη χώρα μας έχει επιτρέψει στις Αρχές να έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, παρά την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού.

TUI και Jet2 καλούν τους πελάτες τους να αλλάξουν τις κρατήσεις ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων

Μετά την παραπάνω απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, τόσο η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, όσο και η Jet2, ανακοίνωσαν την ακύρωση των πακέτων διακοπών από τη Βρετανία προς την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εκπρόσωπος της TUI επέκρινε την απόφαση για τη μικρή χρονική προειδοποίηση παρά το ότι χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την κατά τόπους αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης ως προς τις αποφάσεις για την επιβολή καραντίνας. Να σημειωθεί, επίσης ότι αμφότερες οι ταξιδιωτικές εταιρείες καλούν τους πελάτες τους που επηρεάζονται να αλλάξουν τις κρατήσεις τους ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Σύμφωνα με την Fraport Greece, οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι οι περισσότερες στα 14 ελληνικά αεροδρόμια και ο σχετικός πίνακας και με αφίξεις από άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην πρώτη θέση η Μεγάλη Βρετανία με 315.840 αφίξεις
  • Δεύτερη η Γερμανία με 205.959 αφίξεις
  • Τρίτη η Πολωνία με 81.859 αφίξεις
  • Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλοί με 70.525 αφίξεις και
  • Η Ολλανδία με 52.299 αφίξεις.

Ταξιδιωτική οδηγία και από την Ολλανδία για τουρίστες από τα ελληνικά νησιά

Μετά τη Βρετανία, ταξιδιωτική οδηγία για τα ελληνικά νησιά εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, τοποθετώντας τα στην λεγόμενη «πορτοκαλί λίστα».

Η οδηγία ισχύει από σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου και όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με τον Covid-19, όπως πυρετός, δύσπνοια, βήχας και συνάχι, να επικοινωνούν με τις υγειονομικές Αρχές.

Πόσο διαφορετικό καλοκαίρι.

Ευτυχώς, που τουλάχιστον ο ήλιος και η θάλασσα παραμένουν ίδια και στην μετά τον κορωνοϊό εποχή...

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Daily Mail, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή