Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο;

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 08:59
UPD:08:59
REUTERS/Murad Sezer
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Κινήσεις και επικοινωνίες, για να αμβλυνθούν οι γωνίες. Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το λένε, μα έχω την αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές τρέχουν για να μην υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Σεπτεμβρίου.

Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο; Στο γουέστερν, η κάμερα εστιάζει στις άδειες γραμμές. Τις βλέπουμε ξανά και ξανά, για να δημιουργηθεί το αίσθημα κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια. 

Εδώ, οι όποιες αντιδράσεις μένουν στα λόγια. Πάνε έξι χρόνια που η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι μάλιστα διεθνώς οριοθετημένη. Τι έγινε; Μια τρύπα στη Μεσόγειο. Κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων για τις γεωτρήσεις. 

Μια, δυο, τρεις -έκδοση και ανανέωση NAVTEX, εμπρηστικές δηλώσεις, ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλοίωση θρησκευτικών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-, η Τουρκία μένει εκεί. Στην Ανατολική Μεσόγειο με τα δύο ερευνητικά σκάφη και τα τρία γεωτρύπανα που διαθέτει. Οι (υποτιθέμενες) αντιδράσεις δεν πτοούν την τουρκική ηγεσία, η οποία ενημερώνει την Ε.Ε. και τους άλλους «μεγάλους», μέσω δημοσιευμάτων, ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες «μέχρι εκεί όπου τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου».

Η καγκελάριος θα ανακοινώσει στη Σύνοδο Κορυφής ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για διάλογο, οπότε οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές; Τι τα θες, τίμημα βαρύ, μέχρι στιγμής, θα καταβάλουμε στο παρισινό μαγαζί. Για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της Γαλλίας, χρειάζεται μια πρώτη παραγγελία. Η συνέχεια στην Κορσική, που θεωρείται κόκκινη ζώνη «ενεργού κυκλοφορίας του ιού» από την Κυριακή.

Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο; «Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους» σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg. Σε άλλους φαίνεται ότι η Τουρκία παίζει πλέον στο γήπεδο των «μεγάλων» και ανησυχούν μήπως στο μεγάλο παζάρι αντικείμενο τελικά δεν είναι από τον «μικρό» άλλος.   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή