Το «εμβόλιο» της οικονομίας

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Εν αναμονή του εμβολίου που θα σώσει τον κόσμο αλλά και την οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης και ειδικά οι ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο και να το πιστεύει πραγματικά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ κάλεσε τις αμερικανικές Πολιτείες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διανείμουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού έως τα τέλη Οκτωβρίου. Η Pfizer θεωρεί ότι κατέχει αρκετά δεδομένα για να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να εγκρίνει το εμβόλιό της τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο, εάν όχι αδύνατον, ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Όμως, με τουλάχιστον επτά υποψήφια εμβόλια στην τρίτη φάση των δοκιμών, υπάρχει μία πιθανότητα ένα να αποδειχθεί αποτελεσματικό τους επόμενους μήνες. 

Βεβαίως, το συγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία δεν θα αποτελέσει πανάκεια ή τη «χρυσή σφαίρα» που ως διά μαγείας θα βάλει μπρος τις στάσιμες μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανεξαρτήτως εμβολίου, διάφοροι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και παρατεταμένη λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική ύφεση του δεύτερου τριμήνου που βίωσαν οι περισσότερες οικονομίες. Πρωτίστως, το όποιο εμβόλιο ή εμβόλια δεν θα είναι 100% αποτελεσματικά, ενώ οι αρχικά διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες. Ο ΠΟΥ έχει γνωστοποιήσει ότι θα προτιμούσε ένα εμβόλιο που να είναι 70% αποτελεσματικό, όμως το κατώτατο ποσοστό που θέτει όσον αφορά την επιτυχία του είναι το 50%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αυτοί που θα εμβολιαστούν κινδυνεύουν να νοσήσουν με συνεπακόλουθο αποκλεισμό από την εργασία, κατ’ οίκον περιορισμό και διακοπή καταναλωτικών δαπανών. Η διανομή θα αποτελέσει ακόμη ένα πρόβλημα τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο ίδιο το εσωτερικό τους. 

Και ακόμη και στην περίπτωση που υπερκεραστούν όλα τα εμπόδια, ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζεται αρνητικό στο να κάνει το εμβόλιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, μόλις το 61% στη Γαλλία θέλει να κάνει εμβόλιο, εάν λάβει έγκριση τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το ποσοστό κυμαίνεται από 70% έως 75% σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ένα εμβόλιο δεν θα κάνει τη διαφορά στην οικονομία. Γιατί δημιουργεί τόσες προσδοκίες; Κάθε φορά που υπάρχει μία είδηση για εμβόλια, τα χρηματιστήρια κάνουν ράλι σε συνδυασμό με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, σαν αυτό να μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα. Μπορεί όμως να αποτελεί έναν πολύ ωραίο τρόπο καθοδήγησης της αλόγιστης ευφορίας και της κερδοσκοπίας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις αγορές μετοχών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή