Ασία: Κάθε λεπτό ένας θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2007 14:01
A- A A+

Εναν άνθρωπο κάθε λεπτό σκοτώνει στην Ασία ο καρκίνος των πνευμόνων και στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση της νόσου, γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για τη δραστική αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι αρχές πρέπει να βρουν τρόπους διάγνωσης της νόσου στα αρχικά της στάδια, συμπεριλαμβανομένης και της τομογραφίας, καθώς όλο και περισσότερα σημαντικά εργαλεία εντοπίζουν τη νόσο από τις απλές ακτίνες Χ, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Σήμερα το 60% έως το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανίατες», ανέφερε ο Tony Mok, καθηγητής του τμήματος κλινικής ογκολογίας του νοσοκομείου Prince of Wales Hospital στο Χονγκ Κονγκ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και τις γυναίκες και περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι χάνουν από αυτόν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ασία.

Λιγότερο από το ήμισυ αυτών των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα ζουν περισσότερο από ένα χρόνο και μόνο το 15% των ασθενών επιβιώνει πάνω από τα πέντε χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης.

Το κάπνισμα φαίνεται να είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα και η νόσος αναμένεται να προσβάλει πολύ περισσότερους ανθρώπους στην Ασία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των καπνιστών συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο Mok είπε ότι οι αρχές στην Ασία θα πρέπει να βρουν καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάγνωσης της θανατηφόρου νόσου και επικαλέστηκε ένα πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου το National Cancer Institute προσπαθεί να ανακαλύψει εάν τα μηχανήματα σάρωσης CT είναι πιο αποτελεσματικά από τις ακτίνες θώρακος Χ, στον εντοπισμό της νόσου. Ωστόσο μία τέτοια μέθοδος θα ήταν κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο για μία πολυπληθή χώρα όπως η Κίνα, όπου οι καπνιστές ανέρχονται σε 320 εκατ. ανθρώπους, συμπλήρωσε ο Mok.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει έως 2,2 εκατ. Κινέζους ετησίως έως το 2020.

Εκτός του καπνίσματος όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα όπως η έκθεση σε τριοξείδιο του αρσενικού, αμίαντο, ραδιενεργό σκόνη ή ραδόνιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή