Κυρ. Μητσοτάκης: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 11:51
UPD:12:17
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Μήνυμα προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Γιανγκ Γιεχί.

Πετώντας το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μια, αυτή για τον διάλογο, και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». 

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα επιδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή του όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
«Η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο» δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας  ότι «στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». 

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «είναι στο χέρι της 'Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο τη στρατιωτική αποκλιμάκωση.

Στο μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την «εγωιστική και άδικη στάση της» Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πως «η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή